Gemeente Apeldoorn

Wijziging regeling vervoer gehandicapten

Per 1 juli 2004 wijzigt de Apeldoornse regeling voor het vervoer van gehandicapten per TaxiBUS. De regeling verandert omdat het contract voor de TaxiBUS met de huidige vervoerder, Connexxion, per die datum afloopt. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor de aanbesteding een aantal voorlopige keuzen gemaakt die na de zomervakantie eerst voor advies worden voorgelegd aan de raadscommissies MO en LBM en belangenbehartigers. Deze keuzen hebben te maken met het invoeren van nieuwe tarieven, om zo een kwalitatief goed systeem van collectief vervoer te kunnen waarborgen. Daarnaast ligt er een voorstel om de TaxiBUS voor algemeen gebruik open te stellen om op deze manier knelpunten in het openbaar vervoer en met name in de dorpen te kunnen oplossen. Pas nadat de raadscommissies en de belangenbehartigers zich over de voorstellen hebben uitgesproken, maakt het college een definitieve keuze en gaat de aanbestedingsprocedure van start.

De voorlopige keuzen die het college van burgemeester en wethouders heeft gemaakt zijn:
1. Wvg-gerechtigden gaan 0,40 per zone betalen voor het gebruik van TaxiBUS en ouderen (65 plus) 1,00 per zone. TaxiBUS is voor Wvg-gerechtigden op dit moment gratis en ouderen betalen nu 0,60 per zone. Het college vindt deze tariefverhoging nodig om een kwalitief goed systeem van collectief vervoer ook in de toekomst te kunnen garanderen. Handhaving van de huidige tarieven zou leiden tot grote overschrijding van de begroting.

2. Het college gaat onderzoeken of het (financieel) haalbaar is om TaxiBUS open te stellen voor algemeen gebruik. Het college verwacht hiermee knelpunten in het openbaar vervoer, met name in de dorpen, op te lossen. Nagegaan wordt of het Rijk bereid is financieel bij te dragen.

Deze keuzen worden na de zomervakantie voor advies voorgelegd aan de Klankbordgroep Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg), de Seniorenraad en aan de raadscommissies Maatschappelijke Ontwikkeling en Leefomgeving, Bestuur en Middelen. Pas daarna maakt het college definitieve keuzen. Vervolgens gaat de aanbestedingsprocedure van start.

Ook landelijk is het vervoer van mensen met een handicap gewijzigd. Het gaat hier om een wijziging die los staat van de gemeentelijke regeling voor het vervoer van gehandicapten.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de vervoersregeling per 1 juli jl. beperkt. Vanaf deze datum verzorgt TRAXX, de landelijke organisatie die in opdracht van het Ministerie het vervoer van mensen met een handicap regelt, uitsluitend nog vervoer vanaf het woonadres naar plaatsen vanaf de zesde OV (openbaar vervoer) zone. Voor 1 juli verzorgde TRAXX ook het vervoer vanaf de vijfde OV zone.

Het ministerie gaat er van uit dat de gemeente het vervoer over kortere afstanden, tot en met vijf OV zones vanaf het woonadres, gaat organiseren. Uitbreiding van het vervoer tot met vijf OV-zones vanaf het woonadres betekent dat TaxiBUS in een veel groter gebied tot ver buiten de gemeentegrens moet worden ingezet. De gemeente betreurt deze landelijke vervoerswijziging maar heeft om financiële redenen besloten niet over te gaan tot uitbreiding van het TaxiBUS-vervoer. Gezien de huidige financiële situatie is de gemeente niet in staat om de extra kosten van 1,4 miljoen op te brengen.

De gemeentelijke regeling voor het vervoer per Taxibus blijft wat het verzorgingsgebied betreft ongewijzigd. Net als voorheen kunnen gehandicapten en 65+ers gebruik maken van de TaxiBUS tot en met de vierde OV-zone. De gemeente blijft er voor zorgen dat de mensen die gebruik maken van Taxibus optimaal vervoer wordt geboden. Wel vraagt de gemeente begrip voor het feit dat zij niet in staat is om het "vervoersgat" op te vullen dat door de gewijzigde regelgeving van het Ministerie ontstaat.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1