Gemeente Tilburg

7-7-2003
College kiest voor veiligheid en arbeidsmarktbeleid

Onzekerheid bij gemeentebegroting door onduidelijkheid Rijk

De economische recessie vertaalt zich via afnemende rijksuitgaven direct naar de gemeentelijke begroting. Wat de exacte omvang van de gevolgen van de bezuinigingen van het rijk zal zijn, is nog niet duidelijk. In tegenstelling tot andere jaren beschikt het college van burgemeester en wethouders momenteel over onvoldoende financiële gegevens om een definitieve begroting aan de raad te kunnen voorleggen.

Dat heeft alles te maken met de vorming van het nieuwe kabinet. Men is nog druk in de weer de eerste begroting van het nieuwe kabinet op te stellen. Hierbij worden steeds nieuwe tegenvallers gemeld. Pas in september, bij de aanbieding van de rijksbegroting aan de Tweede Kamer, zal duidelijk worden wat de gevolgen voor Tilburg zullen zijn. Vandaar dat het college op dit moment slechts een begroting op hoofdlijnen kan presenteren.
Voorlopig houdt Tilburg rekening met een tekort van ongeveer 4 miljoen. Om de begroting 2004 sluitend te krijgen, zullen er dus bezuinigingen nodig zijn. Bij deze bezuinigingsoperatie zijn de uitgangspunten van de Perspectiefnota 2004-2007 leidend. In die lijn richt Tilburg zich specifiek op het tegengaan van onveiligheid, het beperken van de gevolgen van de stagnerende economie en het bestrijden van de krapte op de woningmarkt.
De ambities zullen noodzakelijkerwijs bijgesteld worden naar aanleiding van de beperkte beschikbare middelen.

Veiligheid en gesubsidieerde arbeid
De mogelijkheden voor nieuw beleid zijn beperkt. Vooralsnog wordt een bedrag van 1,5 miljoen vrijgemaakt voor beleidsvernieuwing. Het college geeft prioriteit aan de thema's: veiligheid en gesubsidieerde Arbeid. Waar mogelijk worden die twee met elkaar gecombineerd. In concreto komt dat neer op professionalisering van de buurtconciërges in de Tilburgse wijken. Dat zijn nu vaak ID-baners. Mogelijk kan een aantal daarvan worden omgezet in regulier werk. Ook wordt een structurele bijdrage aan de Diamantgroep opgenomen in de begroting. Daarnaast wordt financiële ruimte vrijgemaakt voor het voortzetten van een aantal veiligheidsprojecten, en worden er middelen gereserveerd voor de adviezen van de Commissie Veilig samenleven onder het voorzitterschap van Professor Fijnaut.

Bezuinigingen
Om de tekorten weg te werken en de ruimte voor de beleidsvoornemens te creëren zijn naar verwachting voor in totaal ongeveer 4,5 miljoen maatregelen nodig.
Door het inzetten van reserves wordt in 2004 ca. 2,2 miljoen ruimte geschapen. Door het verhogen van tarieven worden de opbrengsten met ongeveer 0,9 miljoen verhoogd. Waar mogelijk worden woonlasten zoveel mogelijk ontzien. Voor 2,3 miljoen wordt aan bezuinigingsmaatregelen genomen, oplopend naar 3 miljoen in 2007.
Bij deze bezuinigingen is ervoor gekozen om niet de kaasschaaf te hanteren. Op de belangrijkste speerpunten: veiligheid en arbeidsmarkt worden extra middelen ingezet. Binnen de overige beleidsterreinen worden waar mogelijk de basisvoorzieningen overeind gehouden en wordt de 'franje' weggeknipt.

Onduidelijkheid
Pas in september krijgt Tilburg duidelijkheid over de uitkering uit het gemeentefonds. In oktober kan dan de definitieve begroting worden opgesteld. Helaas leidt de financiële onzekerheid ertoe dat het college pas laat dit jaar duidelijkheid kan bieden aan organisaties die door de gemeente gefinancierd worden. Vandaar het lastige advies aan deze organisaties om voorzichtig te zijn bij het opstellen van hun begrotingen voor 2004. Bezuinigingen bij het rijk kunnen voor 2004 nog kortingen op subsidies en andere bijdragen tot gevolg hebben.