Gemeente Dordrecht

vreemde ogen

---

College bestrijdt overlast

Vincent Brinkhof
Op zeker 18 adressen in Dordrecht is sprake van overlast door bewoners in combinatie met oneigenlijk gebruik van het pand. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om te proberen een eind te maken aan deze ongewenste situaties en om daarvoor alle beschikbare middelen in te zetten.
Er is volgens het college een scala aan mogelijkheden om overlast bij illegale (over)bewoning te voorkomen en te bestrijden; daarvoor moeten de gemeentelijke diensten en de politie wel onderling informatie uitwisselen, en per geval samen bekijken welke maatregel het meest efficiënt is. Dat zou volgens het vastgestelde plan van aanpak moeten gebeuren onder regie van de afdeling Bouwen & Wonen, en onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van de burgemeester. Hierbij merkt het college op dat het bestrijden van overlast in sommige situaties veel tijd vergt, en niet altijd even gemakkelijk zal zijn.

Op dit moment bestaat er geen beleid op het gebied van de kamerverhuurinrichtingen. Nu wordt al wel een onttrekkingsvergunning verplicht gesteld voor het opzetten van een pension, waarvoor de gemeente een compensatiebedrag van 5000 euro vraagt. In het plan van aanpak wordt voorgesteld om een nieuw beleid te ontwikkelen, en om daarbij rekening te houden met het aantal al aanwezige pensions, de locaties en de mogelijke gevolgen voor de woningmarkt. Overigens wil het college ook laten analyseren om hoeveel en om wat voor mensen het gaat in de overlastpanden, en wat de mogelijkheden zijn voor opvang. Wanneer mensen gewoonweg op straat gezet moeten worden wegens gebrek aan opvang, is de kans groot dat de overlast dan verschuift naar de openbare ruimte.

Tenslotte heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om vanaf dit najaar te starten met de nieuwe aanpak en om deze op te nemen in het Handhavingsprogramma voor volgend jaar.