Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

kritisch over pleegzorg

Persbericht, 09-07-2003

Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming kritisch over pleegzorg

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming en het ministerie van VWS

De aanbieders van pleegzorg zijn vanaf 1 januari 2004 verplicht om voor iedere cliënt een hulpverleningsplan te maken. Een dergelijk plan moet bovendien aan kwaliteitseisen voldoen. Verder moeten de zorgaanbieders jaarlijks over de hulpverleningsplannen rapporteren aan de provincie. Met onder meer deze maatregelen wil het ministerie van VWS de kwaliteit van de pleegzorg verhogen. Dit is nodig omdat de pleegzorg in Nederland lang niet altijd voldoet. Dit stelt de Inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming in haar landelijke rapport Toezicht pleegzorg in Nederland.

Uit dit rapport blijkt onder meer dat er niet altijd een hulpverleningsplan is. Zijn ze er wel dan niet altijd actueel of compleet. De Inspectie zal in 2004 specifiek toezicht houden op de aanwezigheid van hulpverleningsplannen en de kwaliteit ervan. In haar rapport stelt de Inspectie verder dat de indicatiestelling niet altijd voldoet.Daarom lopen er, in voorbereiding op de invoering van de Wet op de Jeugdzorg, verschillende acties die de indicatiestelling en de werkwijze van de bureaus jeugdzorg moeten verbeteren. Het gaat hierbij onder andere om bijscholing van medewerkers van de Bureaus Jeugdzorg.

VWS kondigt verder een ministeriële regeling aan voor de pleegzorg, waarin onder meer opgenomen de eisen waaraan pleegouders moeten voldoen, de vergoedingen voor pleeggezinnen en de pleegouder-voogd regeling. Dit moet de situatie die de Inspectie beschrijft, namelijk dat de beoordeling van geschiktheid niet altijd voldoet, verbeteren. De Inspectie is ook kritisch over de samenwerking tussen de plaatsende instantie en de voorziening voor pleegzorg; zij informeren elkaar onvoldoende. Ook dit zal met de komst van de nieuwe wet veranderen. De wet bepaalt namelijk expliciet een aantal momenten waarop zorgaanbieders en de bureaus jeugdzorg elkaar informatie moeten verschaffen.