AutoRai

9-7-2003

Nieuwe Streetwise by Rover modelreeks

MG Rover Group kondigt een opvallende, nieuwe uitbreiding aan van haar small car modelreeks - de Streetwise. Het ligt in de verwachting dat in Engeland in augustus en in Nederland in oktober met de verkoop van de nieuweling zal worden begonnen.

De Streetwise is een aparte reeks die is gebaseerd op het populaire Rover 25 platform, maar met een geheel eigen en eigentijdse modelpersoonlijkheid. Hij is ontwikkeld om het bestaande Rover modelprogramma aan te vullen en met de doelstelling de aantrekkingskracht van de Rover Brand verder te vergroten. De Streetwise is volledig in lijn met de nieuwe trend om de kleine autos een stadslook te verschaffen.

De Streetwise beschikt over grote wielen en een verhoogde wielophanging voor een grotere bodemspeling en een beter zicht. Voor een grotere robuustheid en duurzaamheid heeft de Streetwise stevige bumpers, bescherming op de wielkasten en strips, alles in een krasbestendige donkergrijze afwerking. De nieuwe Rover wordt standaard geleverd met dakreling, zodat de mogelijkheden van vervoer van materiaal groot zijn. Bovendien beschikt de auto over een ruim bemeten kofferbak en interieur.

In het interieur is de Streetwise voorzien van een geheel eigen, speciaal ontworpen afwerking van de vier sportieve stoelen en de bekleding, met opbergmogelijkheden bij iedere stoel. De achterbank kan in een praktische en handige 60/40 verdeling worden neergeklapt.

De Streetwise wordt leverbaar met zowel een benzine- als dieselmotor. Vooralsnog zal de nieuwe Rover worden geleverd met de pittige, aluminium 1.4-liter K Serie benzine-motor, met dubbele nokkenassen, van 103 pk en de 101 pk krachtige L-Serie turbo-diesel krachtbron. Beide motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde vijf-versnellingsbak.

De Streetwise zal een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen en bestendigen van het merk Rover en zal als eerste model zijn voorzien van de nieuwe, gemoderniseerde versie van de klassieke Rover Viking Ship badge.

De doelgroep van de Streetwise
In de negentiger jaren maakte het marktsegment van de zogenaamde small cars een aanzienlijke groei door en is het niveau in de negen belangrijkste Europese landen nu gestabiliseerd op zon 3,5 miljoen verkopen per jaar. Vorig jaar was in Engeland één op de drie verkochte autos afkomstig uit de categorie van de kleine auto en de super mini. Er is een groeiende trend waarneembaar van kopers van compacte autos die op zoek zijn naar een meer individuele en gepersonifieerde variatie op het gebied van stijl en configuratie. Daarbij is één van de opduikende themas wat Rover noemt: the urban on-roader. De Streetwise voldoet volledig aan de criteria van dit type auto. In het kort: hij is robuust, veelzijdig en stijlvol, een kleine auto die leuk is om mee te rijden, handig in het verkeer, gemakkelijk te parkeren en stevig genoeg om gebruikt te worden door actieve individuen en jonge families. De Streetwise beschikt over enkele elementen van het SUV-uiterlijk, zoals een grote bodemvrijheid en een stoere verschijning, maar zonder de extra kosten en de gecompliceerdheid van de 4x4 transmissie. Tegelijkertijd biedt hij uitstekende allround prestaties en voelt hij zich thuis op alle soorten wegen, van snelweg tot bospaden.

Marktonderzoek, waarbij de Streetwise aan automobilisten uit de doelgroepen in de belangrijkste landen werd getoond, heeft veel positieve reacties opgeleverd, met ook de duidelijke aanwijzing dat dit model een interessant verkooppotentieel heeft richting met name jeugdige berijders van vreemde merken.

Streetwise in detail
De Streetwise slaat een voor Rover volledig nieuwe richting in dankzij onder andere de voorbumper en de grille, die een ongeverfd, ruw, korrelig oppervlak hebben. Datzelfde onverwoestbare materiaal, bestand tegen onder andere krassen, is ook gebruikt voor de flankstrip, de dorpels, de achterbumper en de handgreep voor het kofferdeksel, evenals de spatlappen. De voor- en achterbumpers hebben voor het onderste deel standaard een contrasterend inzetstuk in de kleur van de auto.

Stevige dakrails, veilig vastgeschroefd aan het dak, zijn van hetzelfde type als op de Rover 75 Tourer. Alle bestaande dakdragersystemen voor de Tourer, tot een totaal-gewicht van 65 kilo, kunnen dan ook worden gebruikt voor de Streetwise. De Streetwise wordt standaard geleverd met unieke, vijfspakige aluminium 16 inch velgen.

Teneinde zijn extroverte karakter te benadrukken is er voor de Streetwise keuze uit twaalf opvallende kleuren, inclusief het felle Trophy Yellow en Trophy Blue. Voor het interieur van de Streetwise is gekozen voor vier sportief vormgegeven stoelen in plaats van twee voorstoelen en een achterbank. Tussen de twee achterzittingen bevindt zich een speciale console met opbergvakjes. Toch kunnen de achterstoelen in een praktische 60/40 verhouding worden neergeklapt.

Optioneel is echter ook een normale achterbank leverbaar, voorzien van driepunts veiligheidsgordels en met plaats voor drie personen. Ook deze achterbank kan in een 60/40 verhouding worden neergeklapt.

Voor de Streetwise is Sebring stof en lederen afwerking met naar keuze neutrale, rode of blauwe accenten standaard. Alle modellen zijn in het interieur uitgerust met Puma afwerking, met onder meer zilverkleurige accenten rond het schakelpaneel.

Andere speciale Streetwise-details in het interieur zijn een nieuwe middenconsole met gewijzigde schakelaars en verbeterde opbergmogelijkheden alsook een nieuwe vloer-console die de schakelpook, de raambediening en het achterste asbakje herbergt.

De instrumenten zijn in gedistingeerd blauw uitgevoerd en het voorste ronde asbakje kan indien gewenst worden verplaatst naar één van de voorste portiervakken. Dit soort voorzieningen draagt mede bij aan het attractieve nieuwe pakket dat uitstekend is ontvangen door de doelgroepsessies, die de Streetwise omschreven als een gestroomlijnde, sportieve en moderne auto, die plezier en praktische toepassingen prima weet te combineren.

De Streetwise in Nederland
De Streetwise zal door de Nederlandse MG Rover dealerorganisatie met enthousiasme worden ontvangen. Bert Waterman, Algemeen Directeur van MG Rover Nederland: MG Rover is voortdurend bezig het modelprogrammas uit te breiden. Met de Streetwise is nu de onderzijde van het pallet aan de beurt, waarbij voor dit nieuwe type een extra rol is weggelegd: de versterking van het imago van Rover en een grotere aantrekkingskracht voor een jeugdige doelgroep.

Ook prijstechnisch zal de Streetwise de potentiële kopers aanspreken, zeker gezien de uitgebreide standaarduitrusting met ondermeer ABS, airconditioning en dubbele airbags. Naar verwachting komt de Streetwise in oktober in Nederland op de markt, met een vanafprijs van 17.490 euro voor de 1.4 uitvoering en 22.490 euro voor de 2.0-liter dieselversie.