Partij van de Arbeid

09-07-2003

Bezoek van vier PvdA-raadsleden aan Sensation White op zaterdagnacht 5 juli 2003

Een zware mannenstem schalt door de Arena: Welcome to Sensation White the worlds largest dance event. Gevolgd door vuurwerk begeleid door laserstralen en felle lampen vormt dat rond middernacht de start voor ruim 35.000 in het wit geklede mensen om de hele nacht te dansen op housebeats.

Het bezoek van een aantal Amsterdamse raadsleden aan het dansfeest Sensation White startte echter al om half elf met een rondleiding door het grote stadiongebouw. Het is een flinke organisatie en we zien de politie en ambulance buiten het gebouw paraat. In het gebouw staan vele mensen van particuliere security en medewerkers van de Arena zelf. De organisatie ID&T is over het algemeen tevreden over de samenwerking met deze en andere gemeentelijke diensten. We zijn dan ook niet in de Arena op uitnodiging van de organisatie, maar op uitnodiging van Unity, een voorlichtingsproject over dansdrugs.

We bezoeken eerst nog de EHBO-post van Educare. Het is er nog rustig, maar ze verwachten deze avond zeker zon 250 mensen te zien. De mensen van Educare behandelen de meeste mensen ter plekke. Behalve de mensen die een pleister op een blaar komen vragen, hebben veel bezoekers van de EHBO-post drugs gerelateerde problemen. Ze worden onwel of lopen letsel op ten gevolge van gebruik van alcohol, XTC of een combinatie daarvan. Door het gebruik van GHB verwachten ze enkele mensen die een uurtje slapen.

Het project Unity draait bijna volledig op vrijwilligers. Op een avond als deze zijn er vijftien jongeren die hun leeftijdsgenoten voorlichten over dansdrugs. De meeste partygangers vinden het leuk om een test van Unity in te vullen. Hoeveel weet je van alcohol? Hoeveel weet je van drugs? De vrijwilligers leggen uit hoeveel vragen goed beantwoord zijn en ook waarom een vraag niet goed beantwoord is. Voor de statistieken geven de mensen die dat willen hun gegevens door. Daaruit blijkt dat de meeste bezoekers van de Unity-stand zeer positief zijn over de voorlichting en het is prettig om het te horen van een leeftijdsgenoot. De raadsleden vonden het zaterdagavond ook leuk om een vragentest te doen en zijn eveneens positief over de professionaliteit van de peers van Unity. Toch ook een kritisch geluid te horen. Unity bereikt op een avond als deze zon 200 mensen. Met vijftien vrijwilligers is dat al heel wat, maar gezien het aantal bezoekers van de Arena (35.000) valt dat nog wel meer. Moeten de vrijwilligers van Unity niet meer de boer op met hun verhaal?

De PvdA-fractie is echter wel zeer positief over resultaten die Unity nu met de peer-voorlichting weet te bereiken. Dit is wellicht effectiever dan voorlichting tijdens de biologie- of maatschappijleerles op school. Daarom zal woordvoerder zorg, Manon van der Garde, bij de behandeling van de gezondheidsnota "Gezond leven in gezond Amsterdam" in september vragen om meer van deze manier van voorlichten, naast de voorlichting op scholen.

Manon van der Garde