AutoRai

9-7-2003

Vernieuwde Toyota Previa: Full Size in alle opzichten

Toyota was zijn tijd in 2000 ver vooruit toen het de tweede generatie van de Previa introduceerde. Om ook nu weer tijdig op de nieuwste ontwikkelingen en trends in te spelen, brengt het merk in september een vernieuwde Toyota Previa op de markt.

Deze derde generatie van de succesvolle MPV krijgt met recht het stempel Full Size opgedrukt.

In vergelijking met zijn voorganger, waar de kenmerken ruimte, comfort, functionaliteit, luxe en emotie al volop aanwezig waren, is het model 2004 nog verder opgewaardeerd. Het modellenprogramma is gewijzigd en de uitrustingniveaus zijn verbeterd, waardoor de Previa beter voldoet aan de veranderende vraag van de markt. Was de Previa vroeger verkrijgbaar als Terra, Luna en Sol, in de nieuwe modelreeks bestaan er alleen nog een Terra en een Sol. Toyota vult de lijn aan met een absoluut topmodel dat luistert naar de toepasselijke naam Executive.

Dynamischer front
De neus van de Toyota Previa is onder handen genomen en heeft een dynamischer uiterlijk gekregen. De koplampunits zijn vernieuwd. De richtingaanwijzers en stadslichten hebben een nieuwe plaats in de unit gekregen en de mistlampen zijn voortaan apart in de gerestylede bumper geïntegreerd. Ook de optioneel verkrijgbare koplampsproeiers zijn in de bovenkant van de bumper weggewerkt, waardoor de voorkant van de Previa een nog futuristischer uiterlijk heeft gekregen.

Ook de achterzijde is door de designers van Toyota opnieuw vormgegeven. De Previa is voorzien van nieuwe achterlichten van kristal helder glas in rood en wit en een verchroomde strip boven de ruimte voor de kentekenplaat. Aan de zijkant vallen de goed opgevulde wielkasten op, want op de Linea Sol en de Executive uitvoering wordt de Previa nu geleverd met nieuw ontworpen 16 inch lichtmetalen velgen met 215/60R16-banden.

Hogere kwaliteit van het interieur
Het interieur van de Previa was altijd al futuristisch en ruimtelijk. Toch is er aan het model van 2004 het een en ander gewijzigd, waaronder de kleurstelling. De bovenste delen van het dashboard en de portierbekleding zijn nu donker en antraciet van kleur. De onderste delen zijn veranderd van licht grijs naar midden grijs. Ook is er gebruik gemaakt van materiaal met een andere structuur, waardoor het geheel een hogere kwaliteit uitstraalt. Het opvallend nieuw vormgegeven stuurwiel met verchroomd Toyota-logo en audiobediening maakt het luxe gevoel compleet. Standaard is de Previa voorzien van een cd-speler met zes speakers met RDS en boordcomputer. Op dit toestel is het TNS300 dvd-navigatiesysteem aan te sluiten.

Veiligheid en techniek
Op het gebied van veiligheid heeft Toyota niets laten liggen. Iedere Previa verlaat de fabriek voortaan standaard met Brake Assist en side-airbags. De middelste zitplaatsen op de achterbank zijn voorzien van een driepuntsgordel in plaats van een heupgordel. De uitgebreidere uitrustingniveaus zoals de Sol en de Executive hebben standaard Vehicle Stability Control en Traction Control, wat zorgt voor optimaal en veilig weggedrag. De sterke 2,4 liter VVTi-benzinemotor voldoet aan de STEP VI-norm.

Uitrustingniveaus
De Previa Sol en Previa Executive hebben standaard natuurlijk meer extras dan de Previa Terra. Zo heeft de Sol een gescheiden Climate Control voor de voor- en achterpassagiers en parkeersensoren. Ook zijn het dashboard en de deurpanelen, net als het stuurwiel met houtaccenten uitgevoerd. De Previa Executive sluit de rij met een standaard Full Map dvd-navigatiesysteem met parkeerhulpcamera, lederen bekleding, stoelverwarming en voor de twee zijschuifdeuren elektrische sluitbekrachtiging.

Leverbaar
De vernieuwde Previa is leverbaar vanaf september 2003 vanaf 36.190,- inclusief BTW. De Previa is verkrijgbaar als vijfzitter, zevenzitter en luxueuze zeszitter. De achtzitter is niet langer in het programma opgenomen. De Previa Executive wordt in november 2003 op de Nederlandse markt verwacht. Een Previa Van zal later volgen.