Gemeente Maastricht

9 juli 2003

Raamplan Wittevrouwenveld

Vernieuwd Trefcentrum, nieuwe woningen en nieuw winkelcentrum

Vanaf begin volgend jaar wordt van start gegaan met de bouwplannen in het Wittevrouwenveld. Begonnen wordt met nieuw- en verbouw van het Trefcentrum, het gemeenschapshuis in Wittevrouwenveld. Er komt een nieuw winkelcentrum aan de Voltastraat, winkels van de Frankenstraat en Old Hickoryplein verhuizen, de Elektrobuurt krijgt nieuwbouw en op het Essent-terrein komen appartementen en een nieuw plein. Dit grootschalige project is een initiatief van Gemeente Maastricht en woningvereniging Servatius waarbij de ondernemers en buurt nauw zijn betrokken.

"De gemeente en Servatius willen het Wittevrouwenveld al heel lang herontwikkelen in het kader van het grotestedenbeleid", zegt wethouder Marina Mesman. Het grotestedenbeleid (GSB) is erop gericht steden leefbaarder te maken voor inwoners. "Er zijn veel voorbereidingen en onderhandelingen aan voorafgegaan. Maar we zijn nu uitgegroeid van een redelijk beperkte ambitie - namelijk het buurtplan Wittevrouwenveld dat in 1999 door de raad is goedgekeurd - naar een kwalitatief hoogwaardig totaalplan. Wittevrouwenveld krijgt een totaal nieuw sociaal en economisch hart door de uitvoering van vier deelprojecten: Trefcentrum, Elektrobuurt, Voltaplein en Essent-terrein. Hiermee krijgt de buurt de gewenste, misschien meer noodzakelijke, kwaliteitsimpuls en die is ook nodig. Uit de onlangs opgestelde buurtprofielen blijkt dat het nog steeds een GSB-buurt is die de volle aandacht verdient, terwijl er de afgelopen jaren toch al diverse zeer succesvolle projecten zijn opgestart. Denk aan Werk en Bemiddeling, het Pecunia project, Justitie in de Buurt en het wijkteam. Met de herinrichting van de omgeving gaan we de leefbaarheid van de buurt structureel verbeteren."

Functies
In de Elektrobuurt en aan de zuidzijde van het Voltaplein komen er in 2005 circa 132 nieuwe woningen bij. Voor medio 2006 worden ook op het Essent-terrein aan de Edisonstraat 95 woningen gerealiseerd. Er waren 130 woningen gesloopt, dus het rendement voor de buurt is circa 100 nieuwe woningen. Het zijn koopappartementen in de prijscategorie tussen de 160.000 en 190.000 euro. "Daar is een markt voor en zo komen er weer nieuwe gezinnen en starters wonen", zegt algemeen directeur Leks Verzijlbergh van Servatius. Er is ook aan de senioren gedacht. Voor hen komen er woningen aan het Voltaplein en de Edisonstraat, zodat ze dichtbij de winkels en voorzieningen wonen. Verder krijgt het Trefcentrum allerlei functies voor ouderen. Zij kunnen er straks maaltijden nuttigen en deelnemen aan dagbestedingsactiviteiten. In het Trefcentrum komt ook een eigen ruimte voor jongeren. Op het Voltaplein ontstaat maximaal 4.000 vierkante meter nieuwe winkelruimte voor de bewoners van zowel Wittevrouwenveld als Wyckerpoort. Verzijlbergh: "Dit project loopt vooruit op de ondertunneling van de A2. Het winkelcentrum is zo geplaatst dat het ook voor met name de bewoners van Wyckerpoort vlakbij is. Als de tunnel klaar is, krijg je een verkeersluwe straat en kan het winkelcentrum ook de overkant van de straat bedienen. De buurten worden straks ook betrokken bij de plannen."

Sociaal
Bij de eerste grotestedenbeleid-projecten zoals het buurtplan Heugemerveld is vooral veel gedaan aan de fysieke verandering van een wijk en werd gebouwd en gesloopt. Pas werkende de weg is er ook iets gedaan aan de economische en sociale kant van zo'n wijk. Bij Wittevrouwenveld is van meet af aan gedacht aan al die drie aspecten. Al met al investeert Servatius 45 miljoen euro in Wittevrouwenveld. Volgens de algemeen directeur is dit niet de grootste investering die zij tot dusver in een Maastrichtse wijk plegen. "In Heugemerveld en Malberg kostten meer, maar in het geval van Wittevrouwenveld investeren we 5 miljoen euro die wij niet terugverdienen en dat is nog niet eerder voorgekomen. We richten ons hier duidelijk op gezinnen en ouderen met een smalle beurs. Bij dit plan krijgt onze sociale functie een concrete invulling."

Opwaardering
Niet alleen de gemeente en de woningstichting maar ook de ondernemers zijn al jaren bezig met de opwaardering van hun buurt. "We hebben in 1999 al gezegd dat het niet goed ging met de wijk", vertelt Roger Heuts van Verfhandel Heuts aan de Frankenstraat. Het ging in alle opzichten achteruit met het Wittevrouwenveld. Voor de ondernemers waren de panden te klein en te oud om te kunnen floreren en er kwamen weinig nieuwe winkels bij. "De verpaupering van de winkelstraat baarde ons grote zorgen. Door de versnippering van het winkelaanbod zag je ook steeds meer publiek verdwijnen." De ondernemers gingen met de gemeente om de tafel zitten en er volgde een onderzoek naar manieren om de kwaliteit te verbeteren. "Toen de sloop van de Elektrobuurt erbij kwam, kregen we ruimtelijk meer mogelijkheden. Na vele andere onderzoeken staat vast dat de plannen voor Wittevrouwenveld door alle geledingen worden gedragen en van de ondernemers mag het doorgaan. Als we niets doen aan het huidige winkelcentrum, verliezen de ondernemers op termijn hun bestaansrecht. De opwaardering zal een positieve uitstraling op de wijk hebben en ook gemêleerder publiek trekken. De zittende winkeliers hebben het eerste recht om naar het nieuwe winkelcentrum te verhuizen. Ze zijn overigens vrij in hun keuze of ze dat willen."

Mooie aanvulling
Ook de bewoners vinden dat hun wijk een positieve toekomst te wachten staat. Het buurtplatform Wittevrouwenveld Aktief heeft regelmatig overleg met de gemeente. "Dat is belangrijk, want zo worden we niet achteraf met kant-en-klare plannen geconfronteerd", zegt kaderlid Desirée van Druenen. "Van het Trefcentrum is al jaren bekend dat een verbouwing nodig is. De buurt zal blij zijn wanneer dat eindelijk gebeurt, want de technische staat is heel slecht. Ook van de Elektrobuurt weten we al lang dat daar plannen voor zijn en de oude woningen zijn al een tijd geleden afgebroken. We staan ook achter de winkelverhuizing. Het zal een goede impuls voor de winkeliers zijn. We moeten ervoor waken dat de Frankenstraat er dan niet op achteruitgaat. Het Essent-terrein wordt een groene wig in de omgeving. We hebben hier niet zo gek veel groen, dus dat wordt een mooie aanvulling." Het platform bestaat al sinds vele jaren. De circa twintig buurtbewoners die erin deelnemen hebben de nodige ervaring in het kritisch volgen van de ontwikkelingen in hun wijk. "Als we vinden dat de zaken niet naar behoren lopen, dan zullen we zeker aan de bel trekken ", zo verzekert Desirée.

Het Raamplan Wittevrouwenveld is op 2 juli in het Trefcentrum gepresenteerd aan vertegenwoordigers van diverse organisaties. In augustus vindt er een informatiemarkt plaats voor de buurt en vervolgens een informatiebijeenkomst voor de winkeliers.

In de noodzaak tot bezuinigen liggen ook kansen

"Is dat nou wat de politiek voor mij in petto heeft?" Toen Jean Jacobs, wethouder Middelen en Cultuur (M&C) voor de PvdA, de recente regeringsplannen voor verstrekkende bezuinigingen voorgeschoteld kreeg, viel hem dat flink tegen. "We hebben niet afgewacht maar zijn meteen gaan rekenen. En dan heb je een zelfkritische houding nodig, anders reken je jezelf rijk."

Maar het zijn zeker niet alleen de verwachte rijksombuigingen die maken dat Maastricht moet bezuinigingen. Maastricht bezuinigt ook om belangrijke voorzieningen voor de stad en de burger op peil te kunnen houden. De raad heeft er namelijk in het voorjaar voor gekozen extra geld te investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte, de voorzieningen voor gehandicapten en voor zwerfjongeren.Vorige week presenteerde het college van B&W een tussenrapportage aan de gemeenteraad. Daarin staan voorstellen voor een sluitende begroting voor Maastricht in 2004.

Tussenrapportage
In de tussenrapportage `Bezuinigen is kiezen' maken burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad duidelijk hoe de bezuinigingen zo goed mogelijk kunnen worden uitgevoerd. De voorstellen dienen om de gemeenteraad met de verschillende mogelijkheden kennis te laten maken en de discussie daarover op gang te brengen. Na de zomer zal de raad zich over de begroting buigen. Na uitvoerig overleg met het college zal in oktober de definitieve begroting voor 2004 worden bekend worden gemaakt.

Programmabegroting
Wethouder Jacobs stond voor een lastige opgave. Forse bezuinigingen en toch ook het kernbeleid van de Maastrichtse gemeente waar de wethouder niet vanaf wil wijken. "We moeten het beleid koersvast en toch ook financieel stormbestendig houden", vertelt Jacobs. De prioriteiten die de raad in het voorjaar heeft vastgesteld, krijgen daarbij voorrang: de zorg voor werkgelegenheid en de locale economie; kwetsbare groepen in de Maastrichtse samenleving; veiligheid; de kwaliteit van de openbare ruimte. Bovendien is bepaald dat de OZB-belasting niet verhoogd zal worden. "Pijnlijk", noemt Jacobs de bezuinigingsgolf die nu Nederland overspoelt. Snijden in een begroting gaat niet zonder au. Maar Jacobs maakt zich hard voor de manier waarop de bezuinigingen waarmee Maastricht te maken krijgt, benaderd zijn. "Er zijn natuurlijk verschillende methoden van bezuinigingen. Bijvoorbeeld de kaasschaafmethode, waarmee je overal een klein beetje vanaf schaaft. Maar die methode levert een verschraling over de hele breedte van de samenleving op. Bovendien laat je daarmee kansen liggen. De huidige begrotingsvoorstellen van het college zijn voorwaardenscheppend", vertelt Jacobs. Dit keer is een zogenoemde programmabegroting opgesteld. Er wordt dan niet alleen naar het financiële plaatje van iedere wethouder gekeken, maar naar de verschillende inhoudelijke thema's van het coalitieakkoord zoals onderwijs, openbare ruimte, cultuur, stadsontwikkeling en sport. De vraag is dan per thema steeds wat de gevolgen van eventuele bezuinigingen zullen zijn voor de Maastrichtse inwoner.

Bespreekbaar
Er zijn vervolgens verschillende manieren waarop de gewenste kostenbesparingen in Maastricht kunnen worden verkregen. De inkomsten kunnen worden verhoogd door toepassing van het profijtbeginsel, waarbij alleen degenen die direct belang hebben bij een dienst (zoals parkeerruimte in de stad) voor die dienst betalen in plaats van alle belastingbetalers. Daarnaast kunnen bestaande projecten over een langere periode worden uitgesmeerd. Ook taakvermindering is een optie; niet alle taken van een dienst of bureau hoeven per se door dat bureau te worden uitgevoerd, maar kunnen misschien door een ander worden overgenomen. Volgens Jacobs is de huidige tussenrapportage dan ook geen afbraakbegroting". Hij voegt daar aan toe: "Maar het betekent wel dat alles in principe bespreekbaar is. We zullen alles in termen van efficiency tegen het licht houden en daarbij steeds kijken wat de maatschappelijke gevolgen zijn. Zowel intern, dus bij de gemeente zelf, als bij de verschillende diensten voor de burger." Bij Gemeente Maastricht zal via een `natuurlijk verloop' het aantal werknemers worden teruggebracht. Maar het heeft ook gevolgen voor de Maastrichtse organisaties die afhankelijk zijn van gemeentelijk gelden, zoals Kumulus of de bibliotheek.

Efficiency-check
Is de wethouder niet bang dat hij de boeken in zal gaan als slecht-nieuws-brenger? Jacobs ziet in de noodzaak tot bezuinigen ook kansen liggen die voor de gemeente en de stad verfrissend kunnen uitpakken: "Het is eigenlijk een door geld gedwongen efficiency-check. Tijdens bezuinigingen als deze moet je als gemeente heel goed kijken waar je mee bezig bent. En dan moet je op tijd zijn met de berekeningen en het inschatten van de risico's." De eigen organisatie wordt dus ook, zonder het als `melkkoe' weg te zetten, nog eens kritisch bekeken. Ook in ander Nederlandse gemeenten wordt hard gewerkt aan de bezuinigingsronde. "Overal is men nu overtuigd van de noodzaak om voorbereidingen te treffen", vertelt Jacobs. Hij is opgetogen over de goede communicatie en werksfeer bij de Maastrichtse gemeente. Het sterkt zijn vertrouwen dat Maastricht de bezuinigingen "koersvast" zal doorstaan. "Bezuinigen doe je niet om het bezuinigen, maar in de wetenschap dat als je het niet of maar half doet, het je geweldig hindert in het doorgaan met de dingen die belangrijk zijn voor de stad en haar mensen."

Topdrukte op 11 en 12 juli

Vrijdag 11 juli (Dag van de Vlaamse Gemeenschap) en zaterdag 12 juli beloven drukke dagen te worden in Maastricht. Gemeente Maastricht en de Maastrichtse winkeliers verwachten dat veel mensen dan de stad zullen bezoeken. De drukte kan problemen opleveren met parkeren. U kunt het beste uw auto thuislaten en met het openbaar vervoer of de fiets naar de stad komen. Om eventuele problemen het hoofd te bieden is het Van Gend en Loos-terrein aan de Cabergerweg 24 uur geopend, tarief 0,60 euro per uur of 2,70 euro per dag. Ook het parkeerterrein aan de Maagdendries/Lindenkruis is geopend, tarief; 0,80 euro per uur of 4,- euro per dag. Tevens zijn op zaterdag 12 juli de parkeerterreinen van de Sphinx (Maagdendries) en Sappi (Bassin) geopend. Hier kunt u parkeren voor 2,- euro per dagdeel of 4,- euro per dag. Op zaterdag is eveneens P&R Centrum - Mecc beschikbaar. U kunt dan op het parkeerterrein van het Mecc uw auto parkeren en met de bus naar het centrum en terug. In de bus is een speciale P&R-kaart verkrijgbaar voor 5,- euro (maximaal vijf personen per P&R-kaart). Daarnaast kunt u uiteraard ook gebruikmaken van de parkeergarages. Deze zijn op de normale tijdstippen geopend. (De Vrijthofgarage is nog niet beschikbaar om te parkeren.)

Inspraak verkeersdrempels Molenweg

De gemeente wil drie verkeersdrempels aanleggen op een deel van de Molenweg (Amby, zuidzijde richting Terblijterweg). Het plan is drie drempels in asfaltverharding aan te leggen. Bij twee asfaltdrempels wordt een verbreding gerealiseerd zodat auto's elkaar makkelijk kunnen passeren zonder gebruik te maken van de bermen. Uitvoering van de werkzaamheden staan gepland voor najaar 2003. Schriftelijke inspraakreacties kunt u tot 18 juli sturen naar: Afdeling Communicatie (t.a.v. E. Oosterbaan), Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Voor meer informatie kunt u terecht bij J. Wingen van de afdeling Integraal Beheer (043) 350 45 51, of bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden Gemeente Maastricht) waar een plantekening ter inzage ligt.

Regeling Eenmalige Uitkering 2003

De gemeente heeft van het Rijk 181.224,- euro ontvangen voor het uitvoeren van de regeling `Eenmalige Uitkering 2003'. Deze regeling is bestemd voor mensen die langer dan vijf jaar moeten rondkomen van een uitkering en geen kans maken op de arbeidsmarkt. Voor het daadwerkelijk uitvoeren van de regeling heeft de gemeente vier verschillende varianten voor de hoogte van de uitkering ontworpen. In verband met de uitgangspunten zoals in de Voorjaarsnota geformuleerd, is gekozen voor een variant waarbij mensen die recht hebben op de uitkering, eenmalig een bedrag van 55,- euro krijgen uitbetaald.

In het kader van de inspraak ligt de Verordening Eenmalige Uitkering 2003 van 9 juli tot en met 6 augustus 2003 ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden Gemeente Maastricht). Schriftelijke reacties kunt u tot en met 6 augustus sturen naar Gemeente Maastricht, afdeling Werk Economie en Beleid, ter attentie van K. Weusten, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht of mailen naar karin.weusten@maastricht.nl U kunt haar ook bellen op telefoonnummer (043) 350 47 83.

Saneringsregeling Wet bodembescherming

Het College van Burgemeester en Wethouders van Maastricht maakt op grond van artikel 28, lid 5 van de Wet bodembescherming bekend dat op 10 juni 2003, onder projectcode MA 093500009 (stuknummer SOG 2003-18381) een melding is ontvangen van de Stichting Bodemsanering Nederlandse Spoorwegen met betrekking tot het voornemen om op de locatie plaatselijk aangeduid Nieuweweg 35 te Maastricht, kadastraal bekend gemeente Maastricht, sectie E, nummer 3177 de bodem te saneren. Het betreft hier een gefaseerde sanering, fase 2 deellocatie 4 (uitbreiding hal B) en 5 (Kuilwielenbankgebouw) ter plaatse van de werkplaats Maastricht NS-emplacement te Maastricht. Naar aanleiding van de melding zullen wij het ingediende saneringsplan beoordelen.

Diegenen wier belang naar ons oordeel rechtstreeks bij ons besluit is betrokken zijn van het bedoelde voornemen op de hoogte gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer J. Lochs, telefoon (043) 350 44 17 van de afdeling Milieu en Stad.

Hogere waarde Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn bij Gedeputeerde Staten van Limburg een verzoek in te dienen voor het verkrijgen van een hogere waarde, als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van 16 geprojecteerde woningen (als onderdeel van het te realiseren zorgcentrum) op een perceel gelegen tussen de Papyrussingel en Daaldersruwe. Het verkrijgen van een hogere waarde vindt plaats in het kader van de te volgen artikel 19-WRO vrijstellingsprocedure.

Het ontwerp-verzoek met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 10 juli 2003 gedurende 2 weken ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Openingstijden Gemeente Maastricht). Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk opmerkingen maken over het ontwerp-verzoek.

Richt opmerkingen aan Burgemeester en Wethouders, t.a.v. de dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Op dinsdag 22 juli 2003 wordt om 16.30 uur in kamer 2A (begane grond), Stadskantoor Maastricht I, Randwycksingel 22, een openbare zitting gehouden, waarbij een ieder in de gelegenheid wordt gesteld mondeling opmerkingen in te dienen over het ontwerp-verzoek

Maak een afspraak met het GemeenteLoket

Het GemeenteLoket biedt u vanaf nu een nieuwe vorm van dienstverlening waarmee u lange wachttijden kunt voorkomen: via internet of telefoon kunt u voor een aantal producten een afspraak maken. Voorlopig zijn dat het rijbewijs (eerste aanvraag, verlenging en uitbreiding categorieën), de Nederlandse Identiteitskaart en verschillende soorten Nederlandse paspoorten. Voor spoedprocedures kunt u geen afspraak maken. Als u op de afgesproken tijd in het GemeenteLoket aan de Randwycksingel bent, dan wordt u vrijwel meteen geholpen.

Internet
Als u via internet een afspraak wilt maken, dan surft u uiteraard eerst naar www.maastricht.nl. Daar typt u in het zoekbalkje linksboven in het scherm het gewenste product in. Vervolgens toets u de `enter'-toets in of u klikt op zoek. In de zoekresultaten die hierna verschijnen, klikt u op het gewenste product. Vervolgens krijgt u alle benodigde informatie overzichtelijk op het scherm. Onder het kopje `afspraak maken' vindt u een grijze knop met het opschrift `maak afspraak'. Als u hierop klikt, opent zich het afsprakenscherm. Hier kunt u zelf met enkele muisklikken een dag en tijdstip uitkiezen die u het beste uitkomt. Groene balken geven beschikbare tijden aan, witte balken zijn reeds gereserveerde tijden. Als u een afspraak heeft gemaakt, ziet u een overzicht op het scherm dat u kunt uitprinten. U heeft dan al meteen uw volgnummer. Omdat de inroostering van de balies twee dagen van tevoren plaatsvindt, moet u minimaal twee werkdagen van tevoren reserveren. Als u dus op donderdag op www.maastricht.nl gaat kijken, dan kunt u vanaf maandag een afspraak vastleggen. Maximaal kunt u twee weken vooraf een afspraak maken. Let er hierbij wel op dat u voor ieder verschillend product een aparte afspraak dient te maken. Als u samen met uw echtgeno(o)t(e) een paspoort wilt verlengen en twee kinderen wilt bijschrijven, moet u dus vier afspraken maken. Op het afgesproken tijdstip kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. Op het display zal uw volgnummer verschijnen met het nummer van de balie waar u terechtkunt.

Telefoon
Ook via de telefoon is een afspraak snel gemaakt. U belt (043) 350 40 00 en vertelt onze medewerker waarvoor u een afspraak wenst te maken. De medewerker noteert uw gegevens en reserveert een dag en tijdstip van uw keuze, mits er nog plaats is. Ook kunt u informatie krijgen over prijzen en voorwaarden. Overigens gelden dezelfde beperkingen als bij internet, dus minimaal twee en maximaal veertien dagen van tevoren reserveren. Voor een afspraak die u via de telefoon geregeld heeft, dient u zich bij de receptie te melden.

Gemeentesecretaris ontvangt eremedaille

Tijdens een afscheidsbijeenkomst in het Maastrichtse Stadhuis heeft scheidend Gemeentesecretaris Wil Rutten de eremedaille van de stad Maastricht ontvangen. De heer Rutten legt per 1 augustus 2003 zijn functie als gemeentesecretaris van Maastricht neer. Hij heeft de functie van algemeen directeur/secretaris bij de provincie Noord-Brabant aanvaard. Rutten is vanaf 1974 werkzaam geweest bij Gemeente Maastricht en heeft ruim 17½ jaar deel uitgemaakt van het gemeentesecretariaat, waarvan de laatste vijf jaar als gemeentesecretaris. Hij heeft gedurende de tijd dat hij werkzaam was als adjunct-gemeentesecretaris respectievelijk als gemeentesecretaris een resultaatgerichte inzet voor stad, burgers, bestuurders en ambtenaren geleverd die een normale taakuitoefening verre te boven gaat. Als blijk van hulde is aan hem de eremedaille der stad Maastricht in zilver toegekend.

Reisdocumenten

De laatste tijd melden zich opvallend vaak mensen bij het GemeenteLoket van wie het paspoort ongeldig is omdat de plastic kaart in het paspoort is gebroken. De plastic kaart breekt als gevolg van buigen. Meestal bemerken de mensen dit pas op het moment dat ze het paspoort nodig hebben. Vaak vlak voor ze op vakantie gaan. Dus in allerijl naar het GemeenteLoket om met spoed een nieuw paspoort aan te vragen. Gevolg: extra kosten, immers een spoedprocedure is duurder. Om nog niet te spreken van de langere wachttijden die in de zomer gebruikelijk zijn. In veel gevallen dus dubbele stress. Ons advies is dan ook om uw paspoort op een zodanige wijze te dragen dat het buigen ervan wordt voorkomen.

De gemeente is op geen enkele wijze aansprakelijk voor beschadiging van het paspoort die optreedt nadat het document aan u is verstrekt. Het paspoort wordt uitvoerig gecontroleerd voordat het aan u wordt uitgereikt. Beschadigingen en fouten worden direct gemeld aan de producent, die dan voor vervanging zorgt. U merkt daar in de praktijk dus veelal niets van.

Overigens geldt het gestelde in dit artikel ook voor de identiteitskaart. U zult daar alleen wat minder vaak problemen mee krijgen omdat dit een bankpasmodel is en daardoor makkelijker vervoerbaar. Maar ook deze modellen kunnen dus breken!