Praktijkonderzoek Veehouderij

Salmonellabeheersing op maat

Auteurs: Monique van der Gaag, Monique Mul

De bacterie Salmonella komt veel voor in de varkenshouderij. Salmonella veroorzaakt meestal geen ziekte bij het varken, maar een besmet varken kan wel een risico vormen voor de volksgezondheid. Om vleesvarkenshouders te helpen om Salmonella op het bedrijf te beheersen zijn acht checklisten ontwikkeld. Hiermee kunnen de bedrijfsspecifieke beheersmaatregelen op gestructureerde wijze bepaald worden. De checklisten zijn in 2002 op drie praktijkbedrijven getest en als nuttig hulpmiddel ervaren.

Voorkom contact van pas opgelegde varkens met bacteriën van voorgaande ronden; reinig en desinfecteer grondig.

Wilt u het hele artikel lezen? Dat kan. Bestel Praktijkonderzoek van juli 2003 hier voor de prijs van EUR 10.50 (excl BTW) . Abonnees van het Varkensonderzoek krijgen PraktijkKompas automatisch toegestuurd.

Varkens PraktijkKompas juli 2003, jaargang 17 nummer 3, pagina 2 t/m
---



---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 09-07-2003 10:35.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl