Korps: Groningen, plaats: Diverse 9-07-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Woensdag 9 juli 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: derde controle A-kwartier
Ook in de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie weer gecontroleerd op overlast veroorzakers in het A-kwartier. Er werden zeven verdachten aangehouden, waaronder een 15-jarige jongen uit de stad die op een gestolen fiets reed. Een 47-jarige Stadjer werd op de Oude Kijk int Jatstraat aangehouden. Hij bleek nog ruim 100 dagen celstraf tegoed te hebben. Een 45-jarige Stadjer bleek nog 11 dagen celstraf te moeten uitzitten. Beiden zijn ingesloten. Een 20-jarige Groninger werd opgepakt in verband met drugs die hij bij zich had. Bij zijn aanhouding gaf hij een valse naam op. Ook hij werd voor een verder onderzoek naar andere strafbare feiten ingesloten. De overige verdachten werden na verhoor weggestuurd. In de loop van de nachtelijke uren werden nog eens acht verdachten aangehouden voor kleine overlast of verkeersovertredingen. Zij werden allen na verhoor de straat op gestuurd.

Groningen: snelheid controle
Op diverse plaatsen rond de ringweg Groningen werden maandag en dinsdag snelheid controles gehouden in verband met de
wegwerkzaamheden. Op een gedeelte waar 50 km per uur gereden mag worden werden 220 automobilisten bekeurd ( hoogste snelheid 99 km per uur) en op een gedeelte waar 70 km per uur gereden mag worden werden nog eens 280 en 230 automobilisten opgeschreven. De hoogst gemeten snelheid bedroeg daar ruim 120 km per uur. Bij de bussluis aan de Bornholmstraat werd aan nog eens 20 bestuurders een boete opgelegd voor het negeren van de verbodsborden. Dit gedeelte van de Bornholmstraat is afgesloten in verband met de wegwerkzaamheden op de zuidelijke ringweg. De bedrijven op het bedrijventerrein zijn wel toegankelijk, maar het verkeer kan niet doorrijden naar de Lubeckweg. Ook op de Ulgersmaweg werd een controle op het bezit van autopapieren en technische gebreken gehouden. Hierbij werden 15 boetes opgelegd. Een van de automobilisten kon zijn auto laten staan aan het bureau omdat deze niet verzekerd bleek te zijn.

Groningen: motorrijder loopt beenletsel op
Een 45-jariger motorrijder uit Leek liep dinsdagmiddag bij een botsing met een automobilist een gescheurde enkelband op. De man moest plotseling remmen voor, voor hem rijdende autos. Hierbij blokkeerde het voorwiel van de motor en kwam de man ten val. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: winkeldief betrapt en ingesloten
Bij een warenhuis aan de Rijksweg werd dinsdagmiddag een 47-jarige man uit Gilze betrapt bij de diefstal van schoenen. De man werd buiten de winkel door het personeel aangehouden. Bij controle van de kleding bleek de man twee paar schoenen te hebben verstopt in zijn kleding. Toen agenten in de omgeving van de winkel een onderzoek instelden naar een vervoermiddel van de verdachte troffen we de personenauto van de man aan. Ook daar werden enkele goederen gevonden dier mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De verdachte is ingesloten voor een verder onderzoek. .

Groningen: verdachte van diefstal auto en inbraak woning aangehouden De politie kreeg dinsdagavond een melding van een inbraak in een woning aan de Tuinbouwdwarsstraat. De thuis gekomen bewoner zag dat er uit zijn woning diverse goederen waren weggehaald zoals computer en fototoestel en dat de verdachten de autosleutels en auto hadden weggenomen. In de loop van de nacht troffen agenten op het Zuiderdiep de gestolen auto aan. De bestuurder ging er bij het zien van de politie vandoor en parkeerde de auto even later in het Zuiderpark. Na een korte zoektocht vonden agenten ook de verdachte, een 35-jarige Stadjer in de omgeving aan. Hij werd aangehouden en ingesloten.

Groningen: autokrakers opgepakt
Afgelopen nacht werden op de Korreweg twee autokrakers, 18- en 22-jarige Stadjers aangehouden. Beide verdachten bleken te hebben ingebroken in een personenauto op de Boekenlaan. Drie getuigen zagen het voorval gebeuren en waarschuwden de politie. Na een zoektocht met de getuigen werden de beide verdachten aangetroffen op de Korreweg. De beide mannen waren in het bezit van handschoenen die ze hadden gebruikt bij de inbraak. De weggenomen autoradio werd onder enkele geparkeerd staande autos terug gevonden. De verdachten zijn ingesloten.

Bedum: Bedumer aangehouden voor bedreiging
De politie heeft dinsdagnacht in de Prof. Boermastraat een 60-jarige man uit Bedum aangehouden voor bedreiging. Twee nachten eerder had een onbekende persoon met vermoedelijk een vuurwapen door de voorruit van de woning van een 48-jarige man in de Prof. Boermastraat geschoten. Hierbij raakte overigens niemand gewond. Omdat de Bedumer later ook telefonisch werd bedreigd, besloot de politie dinsdagnacht post te vatten bij de betreffende woning. Politieagenten hoorden op een gegeven moment een luide knal afkomstig van het bedrijfspand van de Bedumer. Direct hierop zagen de agenten een man bij de woning van de garagehouder lopen. Tevens zagen de dienders dat de man een vuurwapen bij zich droeg. Hierop werd de verdachte aangehouden. In zijn broeksband werd een vuurwapen aangetroffen. De Bedumer werd vervolgens ingesloten. Het wapen werd in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in.

Appingedam: jonge brugspringers bekeurd
De politie heeft dinsdagmiddag drie jongens in de leeftijd van respectievelijk 13, 14 en 14 jaar, allen uit Delfzijl, bekeurd voor het springen van een brug. De politie was gewaarschuwd door omwonenden dat de jeugd van de Eelwerderbrug in Appingedam zou springen. In eerste instantie werden de jongeren gewaarschuwd. De drie jongens hadden kennelijk lak aan de waarschuwing van de agenten en waren zij doorgegaan met het gevaarlijke gedrag. Dit moesten zij ieder bekopen met een bekeuring van 40 Euro. Met een bon op zak werden zij door de agenten naar huis gestuurd.

Leek: snelle rijder op A7 bekeurd
Op de snelweg A7 bij Leek heeft de politie dinsdagochtend een 24-jarige man uit Swifterbant bekeurd voor te hard rijden. De snelle rijder reed 177 km/uur en derhalve 57 km/uur te hard. Hierop nam de politie zijn rijbewijs in. Op de A7 geldt een snelheidslimiet van 120 km/uur. De politie maakt proces-verbaal op.

Uithuizen: asielzoeker voor bedreiging aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag op het asielzoekerscentrum aan de Alberdalaan een 19-jarige asielzoeker aangehouden voor bedreiging. De man had met een mes in de richting van het personeel gezwaaid en gedreigd. De asielzoeker werd in een woonunit aangetroffen en aangehouden. Hij werd gehoord en kreeg een dagvaarding mee. Na verhoor mocht de man het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Stadskanaal/Alteveer/Wildervank/Veendam: snelheidscontroles De politie heeft dinsdag op diverse locaties snelheidscontroles gehouden. In Stadskanaal werd op twee wegen gecontroleerd. In de Oosterstraat passeerden in de ochtenduren 318 voertuigen, waarvan 62 bestuurders te hard reden. De hoogste snelheid bedroeg 84 km/uur bij een snelheidslimiet van 50 km/uur. Dezelfde ochtend werd ook op de N366 in Stadskanaal de snelheid gemeten. Hier reden drie bestuurders van in totaal 1070 voertuigen te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km/uur bij een maximum toegestane snelheid van 80 km/uur. Op de Beumeesweg in Alteveer werd in de middaguren een
snelheidscontrole gehouden. Hier passeerden 208 voertuigen, waarvan 52 bestuurders in overtreding waren. 86 km/uur was op deze weg de hoogst gemeten snelheid. Verder werd op de N33 bij Wildervank gecontroleerd. Van de in totaal 960 voertuigen reden er vijf bestuurders te hard. De snelste rijder op de N33 reed 120 km/uur, waar 100 km/uur is toegestaan. Ten slotte werd in Veendam op twee locaties de snelheid gemeten. In de ochtenduren op de Middenweg passeerden 717 voertuigen. Hier reden 52 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid was hier 78 km/uur, waar 50 km/uur de snelheidslimiet is. Op de Van Beresteijnstraat werd in de middag gecontroleerd. Van de in totaal 904 voertuigen reden 21 automobilisten te hard. Hier reed de snelste rijder 70 km/uur, waar een snelheidslimiet geldt van 50 km/uur. Tegen alle overtreders van de snelheid wordt proces-verbaal gemaakt.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)