Gemeente Amsterdam

Rijwielbranche gezamenlijk ten strijde tegen fietsendiefstal 8 juli 2003 - Johanneke Helmers
Op initiatief van de Amsterdamse rijwielbranche is in samenspraak met de gemeente en de RAI-Vereniging een 'Amsterdamse gedragscode gebruikte fietsen' opgesteld. Deze bevat een aantal gedragsregels voor de rijwielhandel die er op gericht zijn de fietsendiefstal in Amsterdam drastisch terug te dringen. De ondertekenaars van de gedragscode verklaren daarmee dat zij geen (vermoedelijk) gestolen fietsen inkopen, verkopen en/of repareren, waardoor het een stuk minder aantrekkelijk wordt om een fiets te stelen of te helen. De deelnemers zijn herkenbaar aan een roodomrande sticker 'hier geen gestolen fietsen'.

Sticker
Maar liefst 90 rijwielhandelaren en -reparateurs hebben inmiddels de gedragscode ondertekend en werken daardoor actief mee aan het bestrijden van fietsendiefstal in Amsterdam.

Elke Amsterdammer kan op de internetsite www.fietsendiefstal.nl zien wat de gedragscode precies inhoudt en wie deze heeft ondertekend. Dat zijn de adressen waar zij dus met een gerust hart een gebruikte fiets kunnen kopen of laten repareren.

BOVAG, de belangenorganisatie waar ruim 1500 fietsdetaillisten bij zijn aangesloten, onderzoekt thans of op basis van de gedragscode Amsterdam een gedragscode dit najaar bij alle BOVAG aangesloten leden kan worden aanbevolen.

Het initiatief van de vakhandel past binnen een bredere gemeentelijke aanpak om fietsendiefstal aan te pakken.

© Gemeente Amsterdam