Gemeente Haarlem


Sector SB / Communicatie
Myrna Wiggers
telefoon 023-5114902
9 juli 2003
iepziekte



Gemeente Haarlem, Sector Stadsbeheer

Persbericht



Van
Contactpersoon
Doorkiesnummer(s)
Datum
Onderwerp
Iepziekte weer toegeslagen

De iepziekte slaat ook dit jaar weer hevig toe. Bij de begraafplaats Akendam is het momenteel het ergst. Zeventien bomen worden daar gerooid. Ook gezonde bomen worden weggehaald, in verband met besmettingsgevaar. Zieke bomen probeert de gemeente binnen twee weken te verwijderen.

Een probleem blijft de aangetaste bomen bij particulieren, omdat hier weinig zicht op is. Het is daarom van belang dat zij hun aangetaste bomen melden bij de boomspecialist van gemeente Haarlem, Jan Heemskerk, op telefoonnummer: 06-51381175. Als blijkt dan de boom ziek is kunt u de boom zelf weghalen of dit voor eigen rekening via de gemeente laten doen. De kosten voor het afvoeren en het vernietigen van het besmette hout is maximaal E 450.-. Dit neemt de gemeente voor haar rekening omdat zij controle wil houden op het besmette hout. Het hout mag ook niet opgeslagen worden voor de open haard omdat de iepkever ook in het opgeslagen hout kan broeden.

Ook dit jaar werkt de gemeente samen met de universiteit van Amsterdam en andere gemeentes in Noord- Holland. Gezamenlijk willen zij de iepziekte goed in kaart brengen. Het gaat dan om de aantallen, de kosten en de mogelijkheid om voor het herplanten van nieuwe iepen in de toekomst een subsidie van het Rijk te ontvangen.
Afgelopen jaar zijn er in stadsdeel Noord 34 zieke iepen gerooid, in stadsdeel Centrum/zuidwest 61, in stadsdeel Schalkwijk/oost 71 en op de begraafplaatsen 19.



---- --