Gemeente Lingewaard


Lingewaard krijgt gemeentewapen
voor exclusief gebruik

De gemeente Lingewaard krijgt naast een logo ook een gemeentewapen. De gemeenteraad is vorige week akkoord gegaan met het ontwerp en richtlijnen om het alleen exclusief te gebruiken. Het nieuwe gemeentewapen wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken.

Vanaf 1 januari gebruikt Lingewaard een kleurrijke vlinder als logo. Op initiatief van de historische kringen was door het college van burgemeester en wethouders een procedure in gang gezet voor het ontwerp van een gemeentewapen. Sindsdien is met de initiatiefnemers en de Hoge Raad van Adel aan het eindproduct gewerkt.

De Hoge Raad van Adel, een Hoog College van Staat, beoordeelt het ontwerp op heraldische, historische en wettelijke gronden. De Hoge Raad van Adel kan een wapen niet echt afkeuren, maar bij een negatief advies moet de gemeente zeer duidelijke redenen hebben om het ontwerp er door te drukken. De Minister volgt namelijk vrijwel altijd de adviezen van de Hoge Raad van Adel.

Drie gemeenten
Het ontwerp is van Robert Melgels uit Huissen. Hij heeft een alliantieschild gemaakt waarin de wapens van drie voormalige gemeenten zijn opgenomen. Op verzoek van het college is het schild voorzien van een gouden kroon en twee parels.

Bemmel staat in het bovenste gedeelte van het schild. De schaaktorens heten ook wel bemmels. De familie Van Bemmel, een belangrijke familie in deze streek, voerde hetzelfde wapen. Het wapen is als familiewapen bekend vanaf 1551, waarop het is afgebeeld op een zegel van Alart van Bemmel. Ook in 1619 zegelt Thomas van Bemmel met dit wapen.

Gendt staat in het rechtergedeelte. Gendt heeft in 1223 van Otto II van Gelre stadsrechten gekregen en werd de stad lid van de Hanze. Van 793, de eerste vermelding, tot 1228 is het dorp in bezit van de abdij Lorsch, even boven Mannheim.

De eerste afbeelding van een zegel van de stad Gendt dateert uit 1343. Het zegel vertoont een gekanteeld kasteel met twee gedekte torens en geopende deuren. De burcht is waarschijnlijk afkomstig van het hof Gendt, het kasteel Gendt dat al lang is verdwenen.

Huissen staat links in het nieuwe gemeentewapen. Het Huissense wapen is afgeleid van het oudste wapen van Kleef. In 1348 verkreeg Huissen stadsrechten van de hertogen van Kleef. Op zegels uit de middeleeuwen kwam de zwaan al voor. De zwaan vindt zijn oorsprong in de Lohengrinzwaan. Ter onderscheiding van het Kleefse wapen is de zwaan gedraaid. De kleuren waren de oude Rooms-Duitse kleuren en werden door de meeste Kleeflandse steden gevoerd. De zwaan komt voor op de zegels en munten van de stad.

Exclusief
In tegenstelling tot de vlinder wordt in de toekomst het nieuwe gemeentewapen spaarzaam gebruikt. De gemeenteraad is het met het college eens dat het gemeentelijke schild een status van exclusiviteit verdient. Om dat te waarborgen is besloten het gemeentewapen uitsluitend te gebruiken voor bijzondere doeleinden:


- afbeelding op ambtsketen burgemeester;

- omslag trouwboekje en op toga ambtenaar van de burgerlijke stand ;
- op een mogelijke lakzegel of herinneringspenning;
- op exclusieve geschenken bij zeer bijzondere gelegenheden ;
- op een geschenk voor 100-jarige;

- bij uitingen van mogelijke partnerschappen.

Nu een positief advies van de Hoge Raad van Adel binnen is, is het verlenen van een Koninklijk Besluit een formaliteit. De gemeente Lingewaard ontvangt het Koninklijk Besluit met een wapendiploma, waarop de tekening van het wapen en de beschrijving staat. Ook wordt het wapen ingeschreven in het Register van Wapens van Publiekrechtelijke Lichamen van de Hoge Raad van Adel.

Historie
Tegenwoordig worden wapens hoofdzakelijk verleend na gemeentelijke herindelingen. In een aantal recente gevallen wordt aan het wapen een kroon toegevoegd of worden de kleuren aangepast aan historische gegevens. De meeste wapens zijn verleend tussen 1816 en 1820. Oorzaak was een oproep van Koning Willem I om alle wapens te laten registreren.

Na 1820 zijn er weinig jaren met veel wapenverleningen geweest. Rond 1850 zijn er enkele uitgebreide herindelingen geweest in Zuid-Holland en Utrecht, waardoor een aantal nieuwe wapens is verleend. Tegelijkertijd werd vastgesteld dat op de burgemeestersketting het wapen moet voorkomen. Hierdoor hebben toen een aantal gemeenten een wapen aangevraagd.

Een volgende piek is te zien rond 1898 toen de meeste Overijsselse gemeenten een wapen kregen. In de vorige eeuw zijn door de vele herindelingen vrijwel ieder jaar een aantal wapens verleend. Een laatste piek is te zien vlak na de Tweede Wereldoorlog. Toen besloot een aantal gemeenten alsnog een wapen te voeren.

Voor meer informatie over in Nederland verleende overheidswapens kijk op internet: www.ngw.n l