Gemeente Amersfoort

Aantal Amersfoorters met bijstand daalt nog licht in 2002

datum: 8 juli 2003

In 2002 hadden 2882 Amersfoorters een uitkering op grond van de Bijstandswet. Dit waren er vijf minder dan in 2001. Dat staat in het Beleidsverslag Werk & Inkomen 2002 dat burgemeester en wethouders ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad.

De hoofdlijn in het gemeentelijk beleid is het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering zoveel mogelijk te beperken. Door streng te zijn aan de poort wordt voorkomen dat mensen die geen recht hebben op bijstand toch een uitkering krijgen. Aan de andere kant worden mensen gestimuleerd en geholpen om aan het werk te komen of een opleiding te gaan volgen.
Maar niet iedereen met een bijstandsuitkering kan op de arbeidsmarkt terecht. Deze mensen krijgen begeleiding naar vrijwilligerswerk of andere sociale activiteiten om te voorkomen dat zij sociaal geïsoleerd raken. In 2002 volgden 405 mensen een traject naar werk en 647 een traject naar sociale activering.

De uitstroom van mensen uit de uitkering naar werk neemt af. In de afgelopen jaren is er bij de sociale dienst hard aan gewerkt om zoveel mogelijk cliënten aan het werk te helpen. Blijft een grote groep cliënten over die een veel langer traject nodig hebben of helemaal niet meer aan het werk kunnen. Daarnaast leidt de slechte economische situatie ertoe, dat meer mensen een beroep moeten doen op bijstand. Die mensen stromen minder snel uit door de krappe arbeidsmarkt. Dit jaar is het aantal mensen met een bijstandsuitkering al met 121 gestegen. Over het totale jaar 2003 wordt een stijging met 7% verwacht.

Het aantal dak- en thuislozen met een bijstandsuitkering is het afgelopen jaar gestegen van 66 in 2001 naar 93 in 2002. De oorzaak van deze stijging is moeilijk te achterhalen. Naar de oorzaak van de stijging wordt op dit moment onderzoek gedaan. Hierin wordt ook de samenstelling onderzocht van de groep dak- en thuislozen met een bijstandsuitkering.