Gemeente Amersfoort

Senioren waarderen persoonlijke voorlichting op maat

datum: 8 juli 2003

In 2002 zijn 330 senioren een of meerdere keren thuis bezocht door een seniorenwegwijzer. Verder ontvingen de wegwijzers 280 senioren op de spreekuren die zij houden in de wijken.
Deze persoonlijke voorlichting op maat wordt door de senioren die er gebruik van maken zeer gewaardeerd. Dit blijkt uit het jaarverslag 2002 over de seniorenvoorlichting in Amersfoort.

Seniorenwegwijzers zijn vrijwilligers die zijn opgeleid door de gemeente. Zij weten welke voorzieningen er voor senioren zijn op het gebied van wonen, zorg, financiën, vervoer en welzijn. Tijdens de huisbezoeken en spreekuren geven de wegwijzers niet alleen voorlichting. Zij bekijken ook waar de senior recht op heeft, helpen bij het aanvragen van voorzieningen of verwijzen door naar de juiste instantie. In Amersfoort-Noord zijn vier nieuwe spreekuurlocaties geopend. Nu kunnen de senioren in Noord ook met hun vragen dicht bij huis terecht.

Allochtone seniorenwegwijzers
In 2002 zijn zestien nieuwe seniorenwegwijzers opgeleid, waaronder zeven van allochtone afkomst. De allochtone seniorenwegwijzers helpen allochtone senioren die de Nederlandse taal niet of nauwelijks spreken. Dit is nodig omdat allochtone senioren nauwelijks gebruik maken van de voorzieningen die er zijn.

Seniorensite
Steeds meer senioren maken gebruik van internet. Daarom heeft de gemeente een speciale seniorensite gemaakt (www.amersfoort.nl/aan de balie/ voorzieningen voor jong en oud). Deze site is op 16 april 2003 officieel geopend door wethouder Geluk. Tot en met juni 2003 is de site al 7604 keer bezocht. De informatie is ook te vinden op Omroep Amersfoort teletekst vanaf pagina 560.