Gemeente Amersfoort

Project Ondernemend Kruiskamp/Koppel brengt 7 allochtone ondernemers voort

datum: 8 juli 2003

Op initiatief van de gemeente Amersfoort heeft het project Ondernemend Kruiskamp/Koppel allochtone ondernemende Amersfoorters kans gegeven om te onderzoeken of zij een eigen bedrijf willen starten. 7 Ondernemers zijn daadwerkelijk het afgelopen jaar hun bedrijf gestart. Zij zijn daarbij terzijde gestaan door Werkplan Adviesgroep. Het enthousiasme bij de deelnemers was groot en de begeleiding heeft hen zelfvertrouwen en ondernemersinzicht gegeven.

Ruim een jaar lang is er hard gewerkt door een groep allochtone deelnemers om te onderzoeken of zij een eigen bedrijf in Amersfoort wilden starten. Uiteindelijk hebben 7 van de 26 mensen (27%) de stap gezet. Zij leerden de weg te bewandelen naar de belangrijkste instanties zoals diverse Bedrijfsverenigingen, Kamer van Koophandel, CWI en Banenplan. Maar ook hoe je een ondernemersplan maakt, hoe de financiering te regelen, wat je aan marketing moet doen en hoe je huisvesting voor je toekomstige bedrijf vindt. Daarbij is er geholpen bij het interpreteren van bestemmingsplannen en welke vergunningen nodig zijn. De deelnemers volgden o.a. een starterscursus bij de Kamer van Koophandel en de begeleiding was individueel maatwerk. Tot de bedrijven die van start zijn gegaan behoren een garage, een adviesbureau voor Antillianen, een tolk-vertaalbureau, schoonmaakbedrijf, kledingwinkel, Black Hair salon en een acupunctuurpraktijk.

De ervaring uit het project leert dat als de bestaande instanties goed samenwerken én hun diensten specifiek op allochtone amersfoorters afstemmen, iedere starter (uitkeringsgerechtigd, zelfstandig of in loondienst) een kwalitatief sterk begeleidingstraject kan worden geboden.