Gemeente Amersfoort

Plannen om 52 scholen aan te passen aan onderwijskundige vernieuwing

datum: 8 juli 2003

In de komende jaren willen burgemeester en wethouders 43 basisscholen en 9 scholen voor speciaal basisonderwijs aanpassen aan onderwijskundige vernieuwing. De plannen hiervoor staan in het rapport van de Werkgroep Adequate Huisvesting dat het college ter vaststelling aan de gemeenteraad aanbiedt. Als de raad akkoord gaat is 50% van alle Amersfoortse basisscholen in 2006 aangepast en bij 20% is aanpassing gaande of in voorbereiding. De totale kosten bedragen ruim 6,5 miljoen euro.

De vernieuwingen in het onderwijs stellen andere eisen aan een schoolgebouw. Het gaat hierbij niet om extra leslokalen, maar bijvoorbeeld om ruimten voor werken met kleine groepen, remedial teaching, logopedie en werkbladen of -nissen voor computers. Uitgaande van deze eisen is een groot aantal basisscholen niet adequaat gehuisvest. Het college stelde op 17 december 2002 de Werkgroep Adequate Huisvesting in. Die kreeg de opdracht advies uit te brengen over de benodigde aanpassingen aan schoolgebouwen. De werkgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers vanuit het onderwijsveld en de gemeente.

Verdeelsleutel
Voor adequate huisvesting is EUR 6.602.000,-- beschikbaar. Van dit bedrag wil het college 5% bestemmen voor verbetering van tijdelijke huisvesting die meer dan 15 jaar gebruikt zal worden, zoals het multifunctioneel centrum Kattenbroek. 1% is voor speelgelegenheid en speeltoestellen bij tijdelijke huisvesting. Het resterende budget van EUR 6.206.000,-- wil het college verdelen over de schoolbesturen op basis van het aantal groepen leerlingen op de teldatum 1 oktober 2002. Dit zijn 674 groepen en dan is de bijdrage per groep EUR 9.208,--. Deze bijdrage wil het college niet per school maar per bestuur beschikbaar stellen. Het bestuur kan dan zelf een verdeling over de scholen maken. Zo kunnen scholen die nu het minst adequaat gehuisvest zijn meer voorzieningen krijgen dan scholen die er beter bij zitten.

Meerjarenplan
De schoolbesturen hebben plannen ingediend met een omschrijving van de te treffen voorzieningen per gebouw en een kostenraming. Op basis van deze plannen heeft de werkgroep een globaal meerjarenplan opgesteld. Dit voorziet in de aanpassing van 43 basisscholen en 9 scholen voor speciaal basisonderwijs. Van de raad kreeg het college de opdracht dat in 2006 minimaal 35% van de basisscholen aangepast moet zijn. Als de raad de plannen vaststelt, wordt die opdracht ruim gehaald. In 2006 is dan 50% aangepast en bij nog eens 20% is die aanpassing in een vergevorderd stadium.

Voldoende leslokalen
Tegelijk met de Werkgroep Adequate Huisvesting is de Werkgroep Capaciteit ingesteld. Deze werkgroep maakt een actieplan om ervoor te zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende lokalen zijn. Verder komt er nog een plan voor de besteding van de 3,5 miljoen euro die de gemeenteraad in april extra beschikbaar heeft gesteld om de knelpunten rond dislocaties op te lossen. De plannen voor adequate huisvesting worden waar mogelijk gecombineerd met de capaciteitsvoorstellen. Planontwikkeling en -uitvoering kunnen dan in één bouwproces plaatsvinden. Dit levert efficiëntere procedures, minder overlast voor de scholen en financiële voordelen op.