Gemeente Amersfoort

Amersfoort ondersteunt plan voor recreatie in De Schammer

datum: 8 juli 2003

Het is mogelijk een regionale recreatievoorziening in het gebied De Schammer tussen Amersfoort en Leusden aan te leggen in combinatie met natuurversterking en waterberging. Dat onderschrijft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort, naar aanleiding van een haalbaarheidsonderzoek dat de provincie heeft laten doen. Amersfoort pleit daarmee voor uitvoering van het project De Schammer, waarbij een relatie wordt gelegd met Bloeidaal, dat ten noorden van De Schammer ligt.

De Schammer ligt op grond van de gemeente Leusden, ten zuid-oosten van Amersfoort. Direct ten noorden van De Schammer ligt het gebied Bloeidaal, op Amersfoorts grondgebied. Beide gebieden grenzen aan de Barneveldse Beek. Amersfoort pleit ervoor om de ontwikkeling van beide gebieden op elkaar af te stemmen en meer in samenhang met elkaar te brengen. Het gebied Bloeidaal is namelijk eveneens bedoeld om te ontwikkelen tot waterberging- en natuurontwikkelingsgebied met recreatief medegebruik. Al zal het recreatief gebruik in Bloeidaal minder intensief zijn dan voorzien wordt in De Schammer.

Fietsafstand
De Schammer is één van de tien projecten van de provinciale Agenda 2010. Het provinciebestuur wil in het open gebied tussen Amersfoort en Leusden een regionale recreatieve voorziening combineren met ruimte voor waterberging en versterking van de natuur. De Schammer ligt op fietsafstand van Amersfoort en Leusden en kent betrekkelijk weinig bewoners en gebruikers. Volgens de plannen van de provincie kan de openheid van het gebied bewaard blijven en zal De Schammer in de toekomst geen grote aantallen auto's aantrekken.

Haalbaar
Het onderzoek dat de provincie deed, moest uitwijzen of het mogelijk is in De Schammer

- dat in perioden van hevige regenval regelmatig onder water staat - een grote recreatievoorziening te maken. De recreatie moest wel ruimte laten om water uit het Valleigebied te bergen en rekening houden met de aanwezige natuur en het landschap. Tevens is onderzocht of de aanleg en exploitatie van zo'n voorziening economisch haalbaar zijn. Dat is het geval, zo blijkt uit het onderzoek.

Randvoorwaarden
Met behoud van het landelijk karakter en zonder massale vormen van recreatie. Want dat zijn de randvoorwaarden. De combinatie van zwemwater en waterberging in één plas is geen optie, omdat de kwaliteit van het zwemwater dan niet voldoet aan de wettelijke eisen. Er komt dus zeker geen tweede Henschotermeer in De Schammer.

Nog geen keuze
De provincie heeft twee modellen gepresenteerd voor de inrichting van het gebied: Buitenpoort en Buitenplaatsen. De modellen verschillen in de intensiteit van de mogelijke recreatie en de benodigde investeringen. In beide is echter een geslaagde combinatie mogelijk van recreatie, waterberging en natuurversterking.

Aan de hand van de modellen wil de provincie het komende half jaar in gesprek gaan met de bewoners, belangenorganisaties en het bedrijfsleven om te horen wat voor ideeën zij hebben over de invulling. Want de vraag is nu aan de orde: 'Wat kiezen we dan?'. Amersfoort zal dit project ondersteunen en helpen begeleiden in de inspraak met de bewoners van bijvoorbeeld de wijken Randenbroek en Schuilenburg.