Gemeente Amersfoort

Helft van aanleunwoningen voortaan bewoond door zorgbehoevende ouderen

datum: 8 juli 2003

De helft van de aanleunwoningen in Amersfoort wordt straks bewoond door zorgbehoevende ouderen. Dit wordt bereikt door tijdelijk alle aanleunwoningen toe te wijzen aan ouderen die veel zorg nodig hebben. Daarmee wordt het toewijzingsbeleid van de aanleunwoningen aangepast. Dat hebben verzorgingshuizen, corporaties en de gemeente Amersfoort afgesproken.

Zo'n 400 mensen met een indicatie voor intensieve zorg staan op een wachtlijst voor wonen gecombineerd met zorg. De instellingen en de gemeente verwachten met de aanpassing van de toewijzing de wachtlijsten te verkleinen.

Intensieve zorg
De maatregel gaat in september van dit jaar in. Mensen die in aanmerking komen voor zo'n woning, moeten een zorgindicatie voor intensieve zorg hebben. Iedereen met zo'n indicatie komt op de centrale wachtlijst te staan.

Centrale wachtlijst registratiesysteem
De helft van de aanleunwoningen wordt direct via de 'centrale wachtlijst registratiesysteem' toegewezen. De andere helft van de aanleunwoningen komt in de Woonkrant te staan.Het toewijzen via de Woonkrant is bedoeld voor mensen die zelf invloed willen uitoefenen op hun woningtoewijzing. Van alle toewijzingen van aanleunwoningen wordt in de woonkrant een verantwoording gegeven.

Transparanter
De verwachting is dat binnen een termijn van 2 tot 3 jaar de helft van de aanleunwoningen wordt bewoond door mensen met behoefte aan intensieve zorg. De gemeente is blij met de aanpassing van deze toewijzingscriteria, omdat het leidt tot een verkleining van de wachtlijsten voor de intensieve zorg. Tevens is het toewijzingsbeleid transparant.

Convenant
De betrokken organisaties zullen over deze aanspassing van de toewijzing een convenant tekenen op 25 augustus 2003. De organisatie 'Overleg Orgaan Verpleeg- en Verzorgingshuizen', kortweg OVVE, speelt bij het sluiten van dit convenant een centrale rol. De OVVE vertegenwoordigt alle instellingen die aanleunwoningen beheren. De stichting Woonkompas heeft eveneens een belangrijke rol, omdat zij het aanspreekpunt voor woningzoekenden is. De gemeente Amersfoort heeft een ondersteunende rol op de achtergrond. Het uitvoeren van het convenant zal leiden tot het doel om meer mensen met een intensieve zorgbehoefte in de juiste woningen te laten wonen.