Gemeente Utrecht


> >

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

9 juli 2003.


1. 30 km in Hooch Boulandt
Voor de invoering van 30km/u maatregelen in Hoogh Boulandt is een voorlopig ontwerp vastgesteld. Deze maatregelen passen in het verkeersveiligheidsbeleid waarbij het college al in 2000 heeft ingestemd met het instellen van 30 km/h zones in verblijfsgebieden binnen de bebouwde kom. De maatregelen voor Hooch Boulandt zijn in februari 2002 in een schetsplan gepresenteerd aan bewoners en andere belanghebbenden. Het maatregelenpakket zorgt ervoor dat een verblijfsgebied ontstaat waar hard rijden niet (meer) mogelijk is. Het gaat om het plaatsen van 30 km/h verkeersborden bij alle toegangen van het gebied en een aantal ondersteunende maatregelen, zoals verkeersdrempels en versmallingen. De reacties op het schetsplan dat al aan bewoners is voorgelegd, zijn verwerkt in het Voorlopig Ontwerp (VO) dat nu door het college is vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Het ontwerp wordt nu vier weken vanaf heden officieel ter inzage gelegd op het Wijkbureau Binnenstad. Belangstellenden kunnen hier kennisnemen van het ontwerp en hun reactie geven. Eventuele reacties zullen zo mogelijk worden verwerkt waarna het plan gereed wordt gemaakt voor uitvoering. Bedoeling is dat de uitvoering nog in 2003 begint.


2. Milieuvergunning Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in het Maliebaanstation krijgt een nieuwe milieuvergunning voor een ingrijpende verbouwing en uitbreiding van het gebouw. Het nieuwe gebouw omvat bijvoorbeeld ook de opstelsporen voor rollend materieel, een restaurant met buitenterras, een museumwinkel, een bibliotheek en kantoren. Op het buitenterrein wordt een nieuw tracé aangelegd voor de kindertrein-attractie. Niet alles wat het spoorwegmuseum via de milieuvergunning wilde realiseren staat het college toe. Zo mag het museum niet na elf uur 's avonds geopend zijn, worden er beperkingen gesteld aan het gebruik van het kindertreintje en kunnen er volgens de vergunning niet meer dan twaalf ontheffingen per jaar worden afgegeven voor evenementen. Met de aan de milieuvergunning verbonden randvoorwaarden krijgen omwonenden voldoende waarborgen voor de kwaliteit van het leefmilieu.


3. Nieuwe richtlijn kerstversiering
De Brandweer Utrecht afdeling preventie heeft in samenwerking met collega's van Groningen, Breda, en Amsterdam de richtlijn "Kerstfeest en Brandveiligheid" opgesteld. Het college van b en w heeft deze richtlijn, die meer duidelijkheid verschaft over de brandveiligheid van versieringen, vastgesteld. Verkeerd gebruik van versierings- en decoratiematerialen kan levensgevaarlijke situaties opleveren. De brand in Volendam is daar een schreinend voorbeeld van.

Om de brandveiligheid bij het gebruik van versiering te bevorderen zijn in de afgelopen jaren door diverse instanties adviezen gegeven. In de praktijk bleken die echter niet altijd uitvoerbaar. Ook zijn vele producten op de markt gebracht die, hoewel de bijgeleverde testrapporten anders doen vermoeden, niet aan de minimale veiligheidseisen voldeden. Om meer duidelijkheid te verschaffen is de richtlijn "Kerstfeest en Brandveiligheid" opgesteld.

De richtlijn is een uitwerking van een aantal artikelen uit de Utrechtse Bouwverordening en geeft praktische informatie over het gebruik van versierings- en decoratiematerialen. Tevens geeft het inzicht hoe men op een eenvoudige wijze zelf kan controleren of materialen brandveilig zijn. In de richtlijn wordt ook ingegaan op andere brandveiligheidseisen zoals vluchtwegen, blusmiddelen, noodverlichting e.d.

De richtlijn is buiten kerstversiering ook van toepassing op alle andere activiteiten waar met versiering wordt gewerkt. De richtlijn blijft voor Utrecht van kracht tot de nieuwe Europese normen voor de brandveiligheid van versierings- en decoratiematerialen in de Bouwverordening worden opgenomen.

Het college van b en w is van mening dat de richtlijn meer duidelijkheid verschaft over het veilig gebruiken van versierings- en decoratiematerialen.

Noot voor de media:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jubbe van der Heide, bestuurscommunicatie, 030-286 11 32.

Voor nadere informatie over de brandweerrichtlijn kunt u contact opnemen met de Brandweer Utrecht, Eveline Scheres via telefoonnummer 030 - 286 78 23 of 06-512 021 72. De richtlijn is tevens als bijlage met deze collegeberichten meegestuurd.

Utrecht, 9 juli 2003