Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Ambulance is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

09-07-2003

Acties dreigen in ambulancevervoer

CNV Ambulance raadpleegt volgende week de eigen leden met de vraag of er in september actie wordt gevoerd tegen de werkgevers in de sector. De onderhandelingen over een nieuwe cao Ambulance Particulier zijn dinsdag 8 juli geheel vastgelopen.

Belangrijkste breekpunt is het functioneel leeftijdsontslag (FLO) dat volgens CNV Ambulance een wezenlijk onderdeel vormt van leeftijdsbewust personeelsbeleid. Onderhandelaar Jean-Marie Severijns: Het gaat er om dat de mogelijkheden voor FLO worden geregeld voor zowel de particuliere als publieke ambulancebedrijven. De werkgevers in de particuliere sector, waarvoor wij nu nog een aparte cao moeten afsluiten, houden hartgrondig vast aan hun weigerachtige houding in deze.
Volgens Severijns hebben de bonden deze week een vergaand eindbod ingediend ten aanzien van het FLO. We hebben daarin voorgesteld om het FLO te laten ingaan op 57 jaar, gecombineerd met aanvullende afspraken over ouderenbeleid vanaf 50 jaar. De werkgevers hebben ons resoluut van tafel gestuurd en zeggen dat ze niet gemachtigd zijn om substantiële zaken te regelen met betrekking tot het FLO. Terwijl wij notabene door de VNG nadrukkelijk zijn verzocht om de FLO-problematiek af te handelen aan de onderhandelingstafel van de particuliere ambulancesector. Kortom, onze tegenstrevers van de Ambulancezorg Nederland (AZN) aan die tafel verschuilen zich achter onjuiste verhalen. Duidelijk is dat het onhoudbaar is dat deze club rekening moet houden met zowel de particuliere als publieke ambulancediensten. Aan zon gesprekspartner hebben we niks.

Volgens Severijns levert de patstelling aan de cao-tafel een vermoedelijk hete zomer op. Het zou me niet verbazen als de werkgevers overal in den lande druk uitoefenen op het personeel. Volgende week gaan wij en de collegas van FNV onze leden vragen of ze actie willen voeren. Ik kan denk ik de uitkomst wel raden: reken maar!

Nadere inlichtingen:

Jean-Marie Severijns (onderhandelaar
046 - 420 28 70
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243