Gemeente Capelle a/d IJssel

Taskforce woningbouw aan de slag

Woensdag 2 juli 2003 is de raadscommissie Ruimte ermee akkoord gegaan om de Taskforce woningbouw aan het werk te zetten. Het speciale ambtelijke team moet zorgen voor een versnelling van de woningbouwproductie in Capelle.

De extra inspanning is nodig, omdat er anders in 2004 722 minder woningen worden gebouwd dan de 4.000 die gepland waren. In 2005 zal het tekort zelfs zijn opgelopen tot 1.256 woningen. Oorzaken van de achterblijvende woningbouwproductie zijn de economische achteruitgang en de lange procedures die voor woningbouw gelden. Vooral voor starters en ouderen die huisvesting zoeken, zal het trage bouwtempo problemen opleveren.

Ook op langere termijn, als uitvloeisel van de visie voor Capelle in 2020, is een extra inspanning op het gebied van de woningbouw gewenst. Tot 2020 moeten volgens de planning nog ruim 2.000 woningen worden gebouwd. Capelle zal naar verwachting dan 65.000 inwoners tellen. De extra woningen zijn nodig om de dalende gemiddelde woningbezetting (van 2,27 persoon in 2000 tot 2,0 in 2020) op te vangen. Bovendien moet het woningaanbod goed aansluiten bij de vraag. Zo zijn er tot 2020 al 1.000 extra woningen nodig voor ouderen. Ook de huisvesting van jongeren vraagt extra aandacht.

De taskforce gaat onder meer na welke bouwplannen snel te realiseren én nodig zijn. Enige creativiteit is hierbij onmisbaar, want Capelle heeft immers geen onbeperkte ruimte meer om uit te breiden. Het team zal daarom bijvoorbeeld onderzoeken in hoeverre bedrijfspanden en -terreinen, grote parkeerplaatsen en andere openbare ruimten voor woningen geschikt gemaakt kunnen worden. De taskforce krijgt tevens als opdracht mee om streng te letten op de kwaliteit van de plannen, ook wat betreft de inpassing van de woningen in hun omgeving.