DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming: AH diervriendelijkste supermarkt 2003

DIERENBESCHERMING ROEPT AH-FILIAAL UIT
TOT DIERVRIENDELIJKSTE SUPERMARKT 2003

Den Haag, 9 juli 2003 -- De Albert Heijn-vestiging aan Het Kleine Loo in Den Haag is volgens de Dierenbescherming de diervriendelijkste supermarkt van 2003. Honderden vrijwilligers van 32 afdelingen van de Dierenbescherming namen de afgelopen maanden 395 supermarkten van 24 ketens in 103 steden en dorpen de maat door hun aanbod diervriendelijke producten te tellen. Het gaat dan om vlees, zuivel, vleesvervangers en eieren. De AH-vestiging had met 139 artikelen het ruimste assortiment diervriendelijke producten, zoals scharrel- en biologisch vlees en - eieren, maar ook vleesvervangers en bijvoorbeeld biologische zuivelproducten waren voorhanden. Vrijdag 11 juli overhandigt directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming om 10.30 uur een oorkonde aan de filiaalmanager van de AH-vestiging in Den Haag.

Albert Heijn scoort in heel Nederland goed. De hele top-tien bestaat uit AH-filialen en in de top 50 komen 48 AH-vestigingen voor. De eerste concurrent van Albert Heijn in de rangschikking is een Super de Boer met 92 diervriendelijke producten op plaats 27, gevolgd door een Konmar-supermarkt met 83 producten op plaats 34. Wanneer het gemiddeld aantal diervriendelijke producten per keten als uitgangspunt wordt genomen luidt de top-tien van diervriendelijke supermarkten:
1. Albert Heijn (74 producten)

2. Vomar (42)

3. Konmar, Jumbo en Coop (36)
6. Dekamarkt en Deen (27)
8. Super de Boer (26,5)
9. Plus (24)
10. Jan Linders (19)
Supermarktketen Lidl scoort het slechtst met gemiddeld minder dan een half product per filiaal.

'Dat het mogelijk is rekening te houden met het welzijn van dieren, laten de scharrel- en biologische veehouderij zien. Deze alternatieve veehouderij komt, mede op initiatief en aandringen van ons, gelukkig steeds sterker opzetten', aldus Van de Giessen van de Dierenbescherming. 'Supermarkten zijn eind 2002 begonnen hun aanbod biologisch varkensvlees uit te breiden. Een goede stap. Het is van het grootste belang voor het welzijn van ons vee dat supermarkten diervriendelijke producten aanbieden en dat consumenten ze ook daadwerkelijk gaan kopen. Als Dierenbescherming willen wij dit graag stimuleren', zegt Van de Giessen.

Het is voor het eerst dat de Dierenbescherming de diervriendelijkste supermarkt van het jaar aanwijst. Bedoeling is om de aanwezigheid van diervriendelijke producten in supermarkten te blijven volgen. Door de zogenaamde Meetlat Supermarkten jaarlijks te herhalen ontstaat na enkele jaren een trendbeeld. De uitslagen van de plaatselijke tellingen zijn de afgelopen periode door de afdelingen van de Dierenbescherming bekend gemaakt. Op deze wijze hoopt de Dierenbescherming supermarkten aan te sporen hun aanbod van diervriendelijke producten uit te breiden.

(einde bericht)