Ingezonden persbericht


Persbericht

9 juli 2003 (sluit aan op persbericht van 28 april 2003)

Gelderse Milieufederatie wil 50.000 huishoudens op Gelderse windstroom

Ideële campagne Laat de wind niet langer wegwaaien gaat van start met TV-spotjes

De eerder aangekondigde ideële campagne van de Gelderse Milieufederatie (GMF) om de komst van windmolens naar Gelderland te versnellen, gaat donderdag 17 juli van start met de uitzending van een spotje op TV Gelderland. De spotjes worden ondersteund door advertenties in diverse bladen en voor achtergrondinformatie kan de site van de Gelderse Milieufederatie bezocht worden. In september volgen 40.000 gratis ansichtkaarten in Gelderse café s, bioscopen en uitgaansgelegenheden ( Boomerangkaarten ).

Het TV-spotje bevat de volgende boodschap:

De Gelderse wind kan genoeg schone stroom leveren voor 50.000 huishoudens.

Hiervoor zijn maar 50 windmolens nodig.

Maar dan moeten die er natuurlijk wel eerst komen!

Laat de wind niet langer wegwaaien&

Om die 50.000 huishoudens een gezicht te geven is een aantal van hen op foto gezet. De op die foto s terugkerende uitgesneden wieken van een windmolen symboliseren de band tussen gebruiker en de bron van deze schone stroom.

De campagne is uniek omdat deze zich specifiek op Gelderland richt en geheel vanuit ideële motieven gevoerd wordt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de reclames van de energiebedrijven die graag meer klanten willen of de SIRE campagnes die in heel Nederland actief zijn. Het betekent ook dat betrokkenen geheel belangeloos of tegen gereduceerde tarieven meewerken.

Achtergrond

Onder het motto Laat de wind niet langer wegwaaien vraagt de Gelderse Milieufederatie aandacht voor de trage komst van windmolens naar Gelderland. Volgens de GMF is er in Gelderland gemakkelijk ruimte voor vijftig molens (bijvoorbeeld tien parken van vijf molens). Hiermee kunnen zonder grote gevolgen voor natuur en landschap zo n 50.000 Gelderse huishoudens van schone stroom voorzien worden. Voor meer achtergrondinformatie: www.GelderseMilieufederatie.nl.

Stand van zaken

Directeur Volkert Vintges is tevreden over de vorderingen van de campagne: Sinds het vorige persbericht is er het nodige gebeurd. Initiatiefnemers meldden zich om onze visie op een bepaalde locatie te vragen. Een aantal initiatieven heeft extra aandacht gekregen en staat weer beter op de rails. We praatten met diverse lokale natuur- en milieuorganisaties. En de media hebben aandacht besteed aan windenergie in Gelderland.

Wij willen heel krachtig het signaal afgeven dat het eigenlijk hartstikke jammer is om eindeloos te blijven treuzelen en geen gebruik te maken van de wind, terwijl het wel kan. Dat signaal moet terecht komen in de gemeentehuizen, bij de burgers en op het provinciehuis.

Vintges: In Gelderland gaat het heel langzaam met windenergie. De provincie streeft naar 60 MW in 2010 en wij zeggen: dat kan makkelijk 100 zijn; een tandje erbij dus. Maar er staat hier nog geen enkele moderne molen. We vragen er nu aandacht voor dat we, zoals we het zelf noemen, de wind gewoon weg laten waaien. Dat vinden we heel jammer.

Vintges vervolgt: Natuurlijk is er een rol voor de milieubeweging. We roepen al heel lang dat er een omslag moet komen van traditionele naar duurzame energievoorziening, waarbij je veel minder energie gebruikt, die veel meer uit duurzame bronnen komt. Die omslag is echt keihard nodig. Broeikaseffect, uitstoot van schadelijke stoffen, dat zijn geen zaken die je gewoon kunt negeren. Dus moet er ruimte komen voor windmolens. Maar dat moet wel zorgvuldig gebeuren. Want wij zijn ook nadrukkelijk de hoeders van natuur en landschap. De oplossing? Bundel ze zoveel mogelijk met infrastructuur en bedrijventerreinen.

Zelfs als het allemaal heel zorgvuldig gaat, zie je dat er lokaal soms mensen zijn die er niet blij mee zijn. Ik heb daar begrip voor maar aan de andere kant lijkt het soms wel of men geen enkele prijs wil betalen. Het is soms wel heel gemakkelijk om nee te roepen: we hebben over t algemeen geen kolencentrale in onze achtertuin hoewel, in Nijmegen toevallig wel. Dan kijk je er ook iets anders tegenaan. Uit onderzoek blijkt overigens dat er veel brede, algemene steun voor windenergie en de door ons voorgestelde locaties in Gelderland is.

Ten slotte werpt Vintges een blik in de toekomst: Wanneer die vijftig molens er staan? Op zich zijn er plannen genoeg en plekken zat. Een aantal initiatiefnemers staat te trappelen om aan de slag te gaan. En een paar plannen is ook al heel ver gevorderd. Maar als je morgen begint met een locatie ben je al snel anderhalf jaar verder voordat er echt een molen staat, als je t heel snel doet. Dus over een paar jaar moeten we een heel eind kunnen zijn.

clip_image0012.gif

Voor de redactie,