Universiteit van Amsterdam



Persbericht Universiteit van Amsterdam

Johan van Benthem benoemd tot universiteitshoogleraar UvA

Prof. dr. Johan F.A.K. van Benthem (1949) is per 1 september 2003 benoemd tot universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Van Benthem heeft als aandachtsgebied de logica en haar toepassingen in de taalkunde, filosofie, informatica en cognitiewetenschap. Hij zal het interdisciplinair onderzoek tussen de alfa-, gamma- en bèta-disciplines op het gebied van informatie- en cognitiewetenschappen verder bevorderen. Dat laatste, nog jonge, vakgebied beslaat onder meer taal, waarneming, aandacht, redeneren, denken, leren en communicatie.

Het is de taak van universiteitshoogleraren om een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen en een belangrijke bijdrage te leveren aan de profilering van de universiteit. Ze zijn niet verbonden aan één bepaald vakgebied of faculteit.

Van Benthem is een internationaal erkende toponderzoeker op het gebied van de logica en haar toepassingen. Hij studeerde in 1972 en 1973 cum laude af in de studies Wiskunde en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. In 1977 promoveerde hij aan deze universiteit. Van 1977 tot 1986 was hij lector en later hoogleraar Symbolische logica aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1986 werd van Benthem hoogleraar Wiskundige logica en wijsbegeerte der wiskunde aan de UvA. Voorts bezet hij sinds 1991 de Bonsall Visiting Chair of Humanities aan Stanford University, California (VS). Sinds 1991 is hij lid van de Academia Europaea, en sinds 1992 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van Benthem stond aan de wieg van het Instituut for Logic Language and Computation (ILLC), het onderzoeksinstituut van de UvA waarin wetenschappers op het gebied van logica, informatica en wijsbegeerte samenwerken.

Van Benthem publiceerde tot nu toe ruim 250 artikelen en was promotor van 51 promovendi. Belangrijke boeken van zijn hand zijn Modal logic and classical logic (1985), Essays in logical semantics (1986), Language in action (1991, 1995) en Exploring logical dynamics (1996).

Aan van Benthem werd in 1996 de Spinoza-premie toegekend voor zijn gehele wetenschappelijke onderzoek. Hiermee onderscheidt de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoekers met voortreffelijke wetenschappelijke verdiensten.



Universiteit van Amsterdam