COMMUNICATIE ADVIESBUREAU PACE

Kyocera Mita verzet zich tegen kopieer-onrecht

Hoofddorp, 9 juli 2003. Kyocera Mita helpt bedrijven die bezwaar willen maken tegen de hoogte van de vergoeding die zij moeten betalen voor het fotokopiëren van auteursrechtelijk beschermde werken. De fabrikant van kopieerapparaten, printers, faxen en scanners heeft daartoe een standaardbezwaarschrift gepubliceerd op de website www.repro-onrecht.nl die per 9 juli aanstaande actief zal zijn.Onlangs trad de stichting Reprorecht naar buiten naar aanleiding van de op 1 februari 2003 in werking getreden Wetswijziging Reprorecht in de Auteurswet. Deze wetswijziging verplicht het bedrijfsleven een vergoeding te betalen voor het fotokopiëren van auteursrechtelijk beschermde werken. De Stichting Reprorecht is door de overheid aangewezen om deze vergoedingen te innen.

Kyocera Mita Nederland, gevestigd in Hoofddorp, verzet zich niet tegen de wet op zich, maar wel tegen de manier waarop aanslagen worden opgelegd. Daartoe hanteert de stichting Reprorecht een aantal veronderstellingen over kopieergedrag die uit onderzoek zouden blijken.

Op basis van haar jarenlange ervaring in de fotokopieerbranche is Kyocera Mita van mening dat deze aanpak veel te algemeen is. Veel bedrijven zullen daardoor een te hoge aanslag ontvangen, zonder zich daartegen gefundeerd te kunnen verzetten. Maar het komt zelfs voor dat bedrijven een stevige aanslag ontvangen, terwijl zij niet in het bezit zijn van een fotokopieermachine...

Algemeen directeur Wilco van Bezooijen van Kyocera Mita Nederland zegt hierover: Het is voor ondernemend Nederland buitengewoon zuur dat er dit soort ongenuanceerde regelingen komen. En dat juist in deze tijden van economische malaise, waarin iedereen probeert te werken aan het terugdringen van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Nog erger is dat ze ons ondernemers het zonder pardon opleggen. Men had de branche toch mee kunnen laten denken om tot een uitvoerbare oplossing te komen?

Kyocera Mita Nederland heeft daarom op de website www.repro-onrecht.nl een standaardbezwaarschrift geplaatst. Iedere ondernemer in Nederland, met of zonder kopieerapparaat, kan daarvan gratis gebruikmaken. De instructies staan op de site. Klanten van Kyocera Mita kunnen daarbij gebruikmaken van de tellerfunctie die standaard op veel apparaten zit. Deze apparaten van Kyocera Mita registreren automatisch hoeveel er gekopieerd, geprint, gescand en gefaxt wordt. De klanten kunnen bij het bezwaarschrift aan de hand daarvan eenvoudig een gedetailleerd rapport voegen om het veronderstelde kopieervolume te weerleggen en de aanslag te verlagen.

Noot voor de redactie en