PLAN NEDERLAND

Plan sponsors brengen meer 50.000 euro bijeen voor Ethiopië

Voedselhulp naar Plangebieden Bugna en Shebedino

Amsterdam, 09 juli 2003 - Een grote hulpactie om geld in te zamelen voor hongerend Ethiopië heeft onder de Plan Nederland sponsors al meer dan 50.000 euro opgeleverd. In het Plan tijdschrift 'Children of the World' werd in mei van dit jaar uitgebreid aandacht besteed aan de problematiek in Ethiopië en een gironummer (8800) opengesteld voor noodhulp in Ethiopië. Hierop werd alleen al door Plan-sponsors meer dan 50.000 euro gestort. Ook niet sponsors hebben grif geld gestort en in totaal is er al meer dan 65.000 euro voor de noodhulp in Ethiopië bij Plan binnen gekomen. Plan Nederland zelf heeft nog eens 1.250.000 euro voor het verstrekken van noodhulprantsoenen in de Plan-gebieden in Ethiopië ter beschikking gesteld.

Noodhulp
Zo'n 100.000 mensen in de Plan-gebieden Bugna en Shebedino worden met de hongersnood bedreigd. De helft van deze groep bestaat uit kinderen. Om deze mensen op korte termijn te helpen, biedt Plan Nederland nu acute hulp. De ontwikkelingsorganisatie deelt in deze districten onder andere graan en kindervoeding uit om ervoor te zorgen dat de bevolking, en dan met name de kwetsbare kinderen, de komende maanden voldoende voedsel krijgt om te kunnen overleven.

Zonder armoede geen honger
Plan werkt echter hard aan de voorbereidingen voor een structurele aanpak van het hongerprobleem in Ethiopië. Honger is vooral een armoedeprobleem. Plan koppelt in dit project armoedebestrijding aan voedselzekerheid. Dit omvangrijke project gaat in november dit jaar van start. Het doel van dit project is de bevolking optimaal voor te bereiden op toekomstige droogtes door verbetering van landbewerking en infrastructuur.

Binnen dit project wordt onder andere aandacht besteed aan herbebossing, de aanleg van landbouwterrassen op berghellingen, het zorgen voor irrigatiesystemen, aanleggen van waterreservoirs en de inzet van betere landbouwtechnieken. Daarnaast richt Plan zich ook op het verbeteren van de inkomenssituatie van gezinnen, daar waar landbouwverbetering alléén geen uitkomst kan bieden.

Help Ethiopië: Giro 8800
Ethiopië heeft 66 miljoen inwoners, van wie circa 15 miljoen met de hongersnood worden bedreigd. De steeds terugkerende hongersnoden in Ethiopië worden onder andere veroorzaakt door de gebrekkige landbouwmethoden en de kwaliteit van de beschikbare landbouwgrond. Zodra de regens een jaar volledig uitblijven kan het land niet terugvallen op voedselreserves. Om hongersnoden te voorkomen, moeten de Ethiopische regering en buitenlandse hulporganisaties met vereende kracht structureel aan de voedselverbetering werken. Plan Nederland heeft een speciaal gironummer geopend om in haar gebieden noodhulp te realiseren en een begin te maken met structurele ontwikkelingssamenwerking. Het gironummer 8800 staat nog steeds open en elke gift is welkom. Giften kunnen rechtstreeks gestort worden op giro 8800 o.v.v. Ethiopië 2003.

Plan Nederland
Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan International; een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie met activiteiten in 45 programmalanden. In Ethiopië is Plan actief in de gebieden Bugna, Addis Abeba en Shebedino. De primaire doelstelling van Plan Nederland is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan Nederland voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen. Teneinde haar internationale herkenbaarheid en zichtbaarheid te vergroten heet Foster Parents Plan Nederland, sinds 1 mei 2002, Plan Nederland. Voor meer informatie www.plannederland.nl.

Einde persbericht