Ingezonden persbericht


Press release

Alcatel levert 600.000ste ADSL modem in Nederland

Aandeel in de Nederlandse markt voor DSL-apparatuur groeit tot boven 90 procent

Rijswijk, Nederland, 09 juli 2003 - Alcatel (Paris: CGEP.PA and NYSE: ALA), wereldwijd marktleider in breedbandoplossingen, maakte vandaag bekend het zeshonderdduizendste SpeedTouch ADSL-modem (a-Synchronous Digital Subscriber Line) te hebben geleverd in Nederland. Alcatel leidt daarmee de Nederlandse markt voor DSL-apparatuur met een aandeel van meer dan 90%.

Sinds de introductie in 1999 heeft ADSL zich kunnen verheugen op een gestaag groeiende groep gebruikers. Alcatel leverde alleen in 2002 al ruim 220.000 SpeedTouch modems. Eén van de belangrijkste afnemers van ADSL-apparatuur in Nederland is KPN Telecom. Bijna 90% van de huishoudens in Nederland kan inmiddels een ADSL-verbinding krijgen. Daarvan heeft 8% op dit moment ook daadwerkelijk een aansluiting (ter vergelijking; in Zuid Korea heeft momenteel ruim 60% van de huishoudens een ADSL-verbinding). Volgens TNS NIPO is inmiddels ook 15% van alle bedrijfsvestigingen in Nederland met een Internetverbinding aangesloten via ADSL. Alcatel voorziet dat medio 2006 ruim 2,5 miljoen ADSL-aansluitingen in Nederland zullen zijn gerealiseerd.

Gebaseerd op gegevens van mei 2003 van marktonderzoeksbureau Dell'O Group, heeft Alcatel op de wereldmarkt voor DSL-apparatuur een marktaandeel van 37,7 procent. Alcatel heeft tot op heden meer dan 26 miljoen DSL lijnen geleverd en haar breedbandoplossingen zijn prominent aanwezig in de netwerken van meer dan zeventig van 's werelds grootste operators.

ADSL is dé techniek die het de internetgebruiker mogelijk maakt zeer snel informatie van het Internet te downloaden, (real time) video te bekijken, muziek te beluisteren, te telefoneren en talloze andere multimediatoepassingen te gebruiken. ADSL biedt een hoogwaardige "always on" breedbandinternettoegang tegen een vast maandtarief.

Alcatel levert in Nederland een breed scala aan centrale DSL-apparatuur en DSL-modems. Bij de modems constateert Alcatel een verschuiving in de verkoop van het USB SpeedTouch 330 modem (met de mogelijkheid tot het aansluiten van één PC op een ADSL-verbinding) naar het Multi-PC modem, de SpeedTouch 510. Marco Huberts, Directeur Benelux van Alcatel merkt op: "Steeds meer huishoudens beschikken over twee of meer PC's en die moeten allemaal gebruik kunnen maken van het Internet. De toenemende vraag naar het multi-PC modem is een logisch gevolg hiervan. Daarnaast komen er steeds meer toepassingen en diensten beschikbaar die het voor de consument en de kleinzakelijke ondernemer interessant maken meerdere PC's aan het Internet te koppelen middels één ADSL verbinding."

Het ADSL-portfolio van Alcatel omvat modems voor iedere gewenste toepassing:
1. Draadloze verbindingen op basis van WiFi met iedere PC (SpeedTouch 570 en SpeedTouch 175)
2. Video on Demand toepassingen (SpeedTouch 510)
3. Uitgebreide security (Firewall) functionaliteit (SpeedTouch 510 en SpeedTouch 610)
4. (S)IP telefonie over Internet (SpeedTouch 610 in combinatie met de toestellen ST280 en ST282)
5. Telewerkmogelijkheden met beveiligde IP-VPN verbindingen (SpeedTouch 610)
6. Hotspot toepassingen (SpeedTouch 670)

Over Alcatel

Alcatel levert complete communicatieoplossingen aan telecom operators, service providers en het bedrijfsleven. Zij zijn hierdoor in staat iedere soort informatie (zoals spraak, data of multimedia) te leveren aan ieder type particuliere of zakelijke gebruiker, waar ook ter wereld. Alcatel heeft al jaren een leidende positie op het gebied van telecommunicatienetwerken. Bovendien bezit Alcatel veel expertise op het gebied van innovatieve toepassingen en heeft Alcatel ruime ervaring in netwerkgerelateerde diensten. Hierdoor stelt Alcatel haar klanten in staat om zich te richten op de optimalisatie van hun dienstenpakket en hun inkomstenbronnen. Alcatel boekte in 2002 een omzet van 16,5 miljard Euro en is actief in meer dan 130 landen.

Ingezonden persbericht