GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 9 juli 2003 16:30 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Gebrekkige controle op Regionale Inlichtingendiensten

( 9 juli 2003)

Kamervraag
Vragen van het lid Vos (GL) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de gebrekkige controle op de Regionale Inlichtingendiensten (RID), 9 juli 2003


1. Heeft u kennisgenomen van de berichten in de media over de gebrekkige informatievoorziening aan gemeenteraden ten aanzien van het opereren van de Regionale Inlichtingen Diensten, voor wat betreft de uitoefening van taken in opdracht van de burgemeester?


2. Kunt u bevestigen dat de burgemeester verplicht is zich tegenover de raad te verantwoorden over het werk van de RID? Bent u met ons van mening dat het bij de verantwoording in het duale stelsel niet alleen gaat om een passieve informatieplicht, maar dat het de burgemeester toekomt de raad pro-actief te informeren, bij voorbeeld jaarlijks bij de behandeling van het lokale veiligheidsbeleid?


3. Kunt u aangeven in hoeveel gemeenten sinds 2000 aan die verplichting gevolg is gegeven en de raad inderdaad geïnformeerd is over de inzet van de RID, bijvoorbeeld als informatiebron ter handhaving van de openbare orde?


4. Bent u bereid te bevorderen dat burgemeesters gevolg geven aan de in de door uw voorganger in 2000 vastgestelde Handleiding Informatie Inwinning Openbare Orde? Bent u bereid om (in samenwerking met de VNG) raadsleden te doen voorlichten over de wijze waarop het opereren van de RID door de gemeenteraad gecontroleerd kan worden?


5. Kunt u aangeven welke gevolgen de aanstaande wijziging van de Politiewet 1993 zal hebben, die met zich brengt dat de gemeenteraad een inbrengrecht krijgt met betrekking tot het regionale politie- en veiligheidsbeleid?

Metro van 4 juli 2003; Binnenlands Bestuur van 4 juli 2003 Brief van Minister van BZK van 28 januari 2000 aan de Tweede Kamer bij aanbieding van de Handleiding Informatie Inwinning Openbare Orde: 'De verantwoordelijkheid voor de handhaving van de openbare orde ligt op basis van de Gemeentewet en de Politiewet 1993 bij de burgemeester. Hieruit vloeit voort dat de verantwoordelijkheid om ter handhaving van de openbare orde over te gaan tot inzet van een bepaalde informatie-inwinningsmethode, ook bij de burgemeester ligt. Conform de gebruikelijke - in artikel 180 van de Gemeentewet neergelegde - verantwoordingsplicht legt de burgemeester hierover (achteraf) verantwoording af aan de gemeenteraad.'

'Bestel in Balans', Kamerstukken 27560, nr. 2.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -