Gemeente Smallingerland

Werken aan de weg Printversie

Nieuws - Agenda - Enquête - Evenementenkalender - Werken aan de weg - Laatste B&W besluiten - Stukken ter inzage - Vergaderstukken - Eerdere berichten - Jaaroverzicht in foto's

Werkzaamheden op dit moment

Het plannen van weg- en rioleringswerkzaamheden doen we zo precies mogelijk, maar veel hangt af van het weer. De informatie die hierna volgt, wordt zo vaak als nodig aangevuld en geactualiseerd.

Gegevens d.d. 9 juli 2003

Laweiplein

Kruising Gauke Boelensstraat - Berglaan - Burgemeester Wuiteweg (Laweiplein)
De hele kruising is afgesloten in verband met de reconstructie. Omleiding via borden.

Stand van zaken 9 juli:

Op 11 juli - de vrijdag voor de bouwvakvakantie - wordt het plein weer opengesteld voor het verkeer. Het werk is dan nog niet helemaal klaar, het zal na de bouwvak worden afgemaakt. Dat kan betekenen dat er stremmingen plaatsvinden.

Op dit moment zijn de straters bezig met de gigantische klus om het hele gebied tussen de bebouwing te bestraten. Dat zijn heel wat vierkante meters. De bestrating is klaar in week 28. Ook de tijdelijke lichtmasten zijn dan geplaatst. De definitieve lantaarnpalen komen in september. De bomen komen later, in het late najaar als de bladeren eraf zijn.

Meer weten? Lees laweiplein.doc Contactpersoon Reef Infra: Jan Pultrum, telefoon 06 5142 0565.

Kruising De Hemmen- De Bolder
Op deze kruising op industrieterrein De Haven is de deklaag asfalt aangebracht. Het werk is inmiddels klaar; in het najaar wordt het gedeelte van De Bolder nog herstraat en dan zal dat stuk tijdelijk worden afgesloten voor het verkeer.


30 kilometerzones in de Wiken
Er is begonnen met de aanleg van 30 km zones. In de wijk worden diverse straten en kruisingen opnieuw ingericht. De straten worden tijdens de werkzaamheden afgesloten. De bewoners krijgen hiervan vooraf bericht.

Himsterhout
In de wijk Himsterhout is gestart met het herstraten. Bewoners krijgen van de aannemer bericht wanneer hun straat niet bereikbaar is wegens de werkzaamheden. In totaal duren de werkzaamheden zo'n anderhalf tot twee jaar.

Wegwerkzaamheden bij Nijtap van start
Er is een begin gemaakt met de reconstructie van de kruising Noorderhogeweg - Nijtap. De verkeerslichten gaan vervallen en daarvoor in de plaats komt er een rotonde. Voor de fietsers wordt er een fietstunnel onder de Noorderhogeweg aangelegd. Er wordt begonnen met het omleggen van de kabels en leidingen en er wordt een gedeelte van de verharding opgebroken, waarop binnenkort gebouwd gaat worden. Ook wordt alvast de tijdelijke verharding aangelegd, die tijdens de aanleg wordt gebruikt om het verkeer rond het werk te leiden. Hierdoor wordt de aansluiting naar Drachten via de Folgeren afgesloten voor het autoverkeer. Ook de carpoolplaats en de bushalte op deze plek komen te vervallen. Buspassagiers richting Leeuwarden moeten gebruik maken van de bushaltes bij de Nijegaesterhoeke of bij Vreewijk. Het verkeer via de Noorderhogeweg en Nijtap richting Opeinde kan voorlopig doorgang vinden. Wel wordt een snelheidsbeperking aangegeven. Tot en met de bouwvak vakantie zal de verkeershinder minimaal zijn.

Na de bouwvak, dinsdag 5 augustus 2003, is de uitvoering zover dat het verkeer over één rijstrook moet worden geleid. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet ook de aansluiting van Nijtap richting Opeinde worden afgesloten, om de aanleg van de fietstunnel mogelijk te maken. Over de Noorderhogeweg blijft verkeer mogelijk, door het verkeer over één rijstrook te leiden. Hierdoor zal verkeershinder ontstaan. Gedurende het werk wordt het fietsverkeer met tijdelijke verkeerslichten over de Noorderhogeweg geleid. Het totale werk duurt tot medio volgend jaar.

Aanpassingen aan de rotondes Noorderhogeweg
In de loop van de zomer (na de bouwvak) worden de drie dubbelbaans rotondes op de Noorderhogeweg qua diameter aangepast. Van de huidige middencirkel wordt anderhalve meter afgehaald en vervolgens bestraat.

Tegelijk met die aanpassing wordt de grond in de middencirkels vervangen door betere onkruidvrije teelaarde. Daarna worden de middencirkels opnieuw beplant. Als voorbereiding hierop wordt momenteel de nog bruikbare beplanting tijdelijk verwijderd en elders opgeslagen. In het najaar, als de rotondes weer helemaal klaar zijn voor de beplanting, wordt de opgekuilde beplanting weer geplaatst.

Als de rotondes tussentijds een te weelderige en ruige onkruidgroei vertonen dan zal er gemaaid worden.

Drempel Hegewei Opeinde
In de Hegewei ter hoogte van de aansluiting naar het bestemmingsplan 'Wonen aan het water' in Opeinde wordt een verkeersplateau aangelegd. Het werk start op 4 augustus en duurt 2 weken. De Hegewei zal op dat punt zijn afgesloten voor het verkeer.

Drachtstercompagnie
Het werk is gereed en de stremmingen zijn opgeheven.

Van de provincie:
Reconstructie N369, Betonwei - Langewyk
Wegenbouwmaatschappij J. Heijmans BV in Drachten werkt aan de reconstructie van de provinciale weg N369.
Planning op hoofdlijnen:
Tijdelijke verkeersmaatregelen tijdens diverse werkzaamheden vanaf Harkema tot aan Rottevalle: t/m augustus 2003.
Stremming doorgaand verkeer met omleidingsroutes vanaf Harkema tot aan Rottevalle: september 2003 t/m april 2004.
Zie verder de website van de provincie.

naar boven

Waar staan belangrijke wegwerkzaamheden in de planning voor later dit jaar?

Wegwerkzaamheden in Drachten.

Riolering De Singel
Hier wordt de riolering vervangen. Daarna vindt herinrichting plaats en worden verkeersmaatregelen aangebracht. Tijdens de werkzaamheden wordt de straat voor doorgaand verkeer afgesloten.

Tot het najaar
De Wiken
Aanleg 30 km zones, o.a. aan de Raai, Middelwijk en Langewijk. In de wijk worden diverse verkeersmaatregelen uitgevoerd, straten en kruisingen heringericht. De straten worden tijdens de werkzaamheden afgesloten. De bewoners krijgen hiervan vooraf bericht.

Nog geen planning
Knooppunt Ureterpvallaat
De laatste werkzaamheden hieraan worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Planning wordt bekendgemaakt. Voorbereidingen, bestektekeningen en aanbesteding zijn rond.

naar boven

Meer informatie over vervoer en verkeer:

Openbaar vervoer: alles over tarieven, links naar de vervoersbedrijven Fietsersbond Drachten: belangenbehartiging voor fietsers