Gemeente 's-Hertogenbosch

09-07-2003

Haalbaarheidsonderzoek Nationale Jeu de boulesaccommodatie

Het college wil samen met de Nederlandse Jeu de Boulesbond (NJBB) een haalbaarheidsonderzoek instellen naar de mogelijke realisatie van een nationale overdekte wedstrijd-trainingsaccommodatie in 's-Hertogenbosch. Het onderzoek is erop gericht een accommodaties te realiseren die naast het gebruik door de NJBB ook door de lokale jeu de boulesverenigingen kan worden gebruikt. Als locatie wordt gedacht aan de Groote Wielen.

In beeld is het nog te realiseren honk- en softbalcomplex in de Groote Wielen. In het streven naar een vergroting van de gebruiksintensiteit van dit complex zijn er in het definitieve ontwerp naast honk/softbalvelden en korfbalvelden ook een aantal openlucht jeu de boulesbanen geprojecteerd. Nader onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de ambities van de NJBB kunnen worden geïntegreerd binnen het bovengenoemde sportcomplex. Binnen het uitwerkingsplan Honk- en Softbalcomplex Groote Wielen is al rekening gehouden met de door de NJBB in haar programma van eisen aangegeven bouwvolume. Uitgangspunt is dat er een zo groot mogelijk medegebruik plaatsvindt van de diverse gebouwde functies voor honk- softbal en korfbal.

Impuls
De realisatie van de nationale wedstrijd- en trainingsaccommodatie voor de jeu de boulessport betekent een extra impuls voor deze sport in onze stad en regio. Het is een life time sport die door jong en oud beoefend kan worden, zowel in recreatief als in wedstrijdverband. Vooral voor de 55+ doelgroep is het een aanvulling op de sportieve mogelijkheden. Daarnaast is het een aanwinst binnen het nieuwe aan te leggen Honk- en softbalcomplex dat het multifunctionele gebruikskarakter aanzienlijk vergroot. Voor de stad is een dergelijke accommodatie van stadspromotionele waarde omdat deze accommodatie ook de nationale wedstrijdaccommodatie is van de NJBB waardoor nationale en internationale Jeu de Bouleswedstrijden veelal hier in de nieuwe accommodatie worden georganiseerd. De organisatie van het WK jeu de Boules in 2006 in deze stad wordt hierdoor voor de NJBB ook aantrekkelijk.

Financiering
Voor de realisatie van een nationale A-wedstrijd- en trainingsaccommodatie zijn er naast een bijdrage van de bond ook subsidies beschikbaar van het Ministerie van VWS en de nationale sportkoepel NOC*NSF. Uit het haalbaarheidsonderzoek moet blijken in hoeverre er in de financiering en exploitatie ook een bijdrage van de gemeente noodzakelijk is.