Gemeente Breda

Persberichten

09-07-2003

Steden Brabantroute luiden noodklok bij ministers over veiligheid spoor

In een gezamenlijk schrijven aan de ministers Peijs van Verkeer en Waterstaat en Dekker van VROM uiten de Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg samen met de Provincie Noord-Brabant hun grote zorgen over de externe veiligheid rondom het spoor van de zogenoemde Brabantroute. Over deze route worden grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen vervoerd en de risico's op incidenten zijn niet denkbeeldig. Het incident enige weken geleden in de provincie Groningen illustreert de situatie.

Uit de recent door het ministerie van Verkeer en Waterstaat gepubliceerde risicoatlas 'Spoor' wordt opnieuw duidelijk dat de risico's voor de betreffende binnensteden langs de Brabantroute in de huidige omstandigheden zorgwekkend zijn. Tegelijkertijd vindt verdichting van die binnensteden plaats, zodat meer burgers potentieel slachtoffer van een incident kunnen worden.

Om de veiligheid van de burgers te waarborgen en de stedelijke en economische ontwikkelingen niet af te remmen, onderschrijven de Brabantse steden de aanpak, zoals die is verwoord in de nota 'verantwoorde risico's, veilige ruimte'. In die aanpak moeten zowel veroorzakers als netwerkbeheerders alsook lokale overheden alles in het werk stellen om problemen met betrekking tot externe veiligheid langs het spoor op te lossen. Zo'n gezamenlijke aanpak is positief, maar omdat de start bij de bron moet liggen en omdat er veel partijen betrokken zijn wijst de praktijk uit dat er onvoldoende snelheid wordt gemaakt. Om een einde te maken aan de situatie waarbij 'iedereen op iedereen wacht' hebben de Brabantse steden het initiatief genomen om gezamenlijk te overleggen en spreken zij nu de verantwoordelijke bewindslieden aan.

De gemeenten signaleren naast de groeiende problematiek ook oplossingsrichtingen en melden in hun gezamenlijk schrijven aan de ministers zelf ook alles in het werk te zullen stellen om de veiligheidssituatie rondom het spoor te optimaliseren. Om daarin succesvol te kunnen zijn is het volgens de gemeentebesturen absoluut noodzakelijk dat de regering op korte termijn besluit tijdelijke en structurele bron- en routeringsmaatregelen in te voeren. Concreet luidt het verzoek om in de uitwerking van het regeerakkoord nadrukkelijk rekening te houden met deze maatregelen. Het kan hier gaan om specifieke routes voor goederenvervoer, zoals de Betuweroute; bloktreinen of speciale rijtijden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en het verplicht stellen van aangepaste snelheden.

De Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant streven ernaar om over de gemeentegrenzen heen te kijken. De transportroutes voor aan- en afvoer van gevaarlijke stoffen hebben in dat kader alle aandacht.

Breda, 9 juli 2003