Gemeente Breda

Persberichten

09-07-2003

Ook Bredase economie voelt gevolgen van stagnerende economie

afbeelding: Economische Barometer_kln Net als de landelijke economie, stagneert de Bredase economie. Aspecten zoals de bezettingsgraad van bedrijven, huidige bedrijfsactiviteiten en toekomstverwachtingen van ondernemers scoren een stuk lager dan in 2001 en 2002.

Opvallend is ook dat de zakelijke dienstverlening minder goed scoort. Daar staat tegenover, dat de Bredase industriële ondernemer enigszins positiever is dan zijn landelijke collegas als het gaat om de korte termijnverwachting.

Door de verslechterende economische situatie is het aantal werklozen dit jaar met 2.000 toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Ondanks deze minder gunstige geluiden, wordt Breda door ondernemers als vestigingslocatie positief beoordeeld, hetgeen belangrijk is voor de economische positie van Breda op langere termijn. Bovenstaande blijkt uit de tussenbalans van de Economische Barometer over het voorjaar van 2003. Daarnaast komen de gegevens uit onderzoeken van de HEAO Breda naar het vertrouwen van producenten in de Bredase economie en uit een onderzoek van de Rabobank Nederland naar het imago van Breda als vestigingsplaats.

Uit een meting van de HEAO blijkt dat het vertrouwen van ondernemers in de Bredase economie de afgelopen maanden is afgenomen. Dit is een gevolg van de teruglopende economische ontwikkeling van Breda in het eerste kwartaal van dit jaar. De bezettingsgraad van bedrijven is afgenomen met name in de zakelijke dienstverlening. De verwachting van de Bredase industriële ondernemers over de productie is positiever dan die van hun landelijke collegas. In tegenstelling tot het landelijk beeld, verwacht een kleine meerderheid van de Bredase ondernemers nog steeds een toename van de bedrijvigheid.

In de tussenstand van de Economische Barometer is te zien dat het aantal vacatures in de regio Breda is afgenomen, terwijl tegelijkertijd het aantal werklozen een stijging laat zien. De werkloosheid in Breda is het afgelopen jaar met circa 30% gestegen tegenover een landelijk gemiddelde toename van 18% Het recent gehouden onderzoek door Rabobank Nederland biedt gunstige perspectieven voor de Bredase economie op de lange termijn. De strategische ligging, bedrijfslocaties, woon- en leefmilieu en het beleid van de gemeentelijke overheid, zijn belangrijke factoren voor het imago van een regio als vestigingsplaats, zo blijkt uit het onderzoek. Breda scoort op de eerste drie genoemde aspecten van dit onderzoek hoog. Daarnaast biedt ook het centrum van de stad positieve mogelijkheden voor de lokale en regionale economie. Redenen waardoor Breda ook in de toekomst interessant blijft als vestigingslocatie voor bedrijven. Over het gemeentelijke overheidsbeleid inzake vergunningverlening, ondernemersvriendelijkheid en lokale lasten zijn de ondernemers minder positief gestemd.

De tussenbalans van de Economische Barometer geeft aan dat het innovatief vermogen van Breda gering is. In april 2003 hebben 100 propedeuse studenten van de HEAO de innovativiteit van de Bredase economie onderzocht. Onder innovatief vermogen wordt door de meeste ondernemers verstaan 'de mate waarin en de snelheid waarmee de organisatie signalen uit de markt oppikt en vertaalt'. Uit het onderzoek blijkt dat er niet veel bedrijven in Breda gericht zijn op innovatie. Er gebeurt relatief weinig op het gebied van Research & Development en veel hoog opgeleidend werken buiten de stad. Het beter op gang brengen van circulatie van kennis door overheids- en kennisinstellingen zou een goede stap zijn om het Bredase bedrijfsleven innovatiever te maken. Het verstevigen of ontwikkelen van netwerken is hierbij een belangrijk element.

De Economische Barometer Breda is een onderzoeks- en sturingsinstrument voor de sociaal-economische ontwikkeling in de gemeente Breda. De Economische Barometer is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Brabant, Rabobank Breda en Gemeente Breda.

Breda, 9 juli 2003