Openbaar Ministerie

Gemeente Utrecht veroordeeld voor dood brandweerduiker
---

De rechtbank in Utrecht heeft de gemeente Utrecht veroordeeld tot 18.000 euro boete, waarvan 6000 euro voorwaardelijk, wegens de dood van een brandweerduiker. De 35-jarige William Brouwer verongelukte op 13 juli 2001 bij een duikoefening van de brandweer.

De duiker kwam tijdens de oefening in de problemen. Collega's schoten hem te hulp, maar trokken elkaar in het donkere water omhoog in de overtuiging dat ze de drenkeling hadden. Brouwer werd gevonden nadat hij minstens acht minuten zonder zuurstof onder water had gelegen. Hij overleed enkele dagen later in een ziekenhuis.
De rechtbank oordeelde dat de gemeente Utrecht als werkgever strafbaar is. Volgens de gemeente was het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk, omdat een gemeente, op grond van het Pikmeer-arrest, strafrechtelijk immuun is. ,,Het zou maatschappelijk onaanvaardbaar zijn als de strafrechtelijke immuniteit dit stelsel zou kunnen doorkruisen'', stelde de rechter echter in het vonnis.
De rechtbank verwijt de gemeente onder meer dat zij een onervaren brandweerduiker een te zware oefening heeft laten doen en in de opleiding te weinig aandacht heeft besteed aan zelfredding.
Bovendien werden brandweerduikers niet verplicht om te oefenen met noodsituaties waardoor de reddingspogingen hectisch verliepen. De rechtbank achtte dood door schuld bewezen. De opgelegde geldboete is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechtbank wordt door het opleggen van de straf ,,aan de samenleving gedemonstreerd dat de overheid niet vrijuit gaat als zij een ernstig strafbaar feit heeft begaan''. Ook vindt de rechtbank dat van de straf een generaal preventieve werking moet uitgaan naar andere gemeenten.