Vereniging Nederlandse Gemeenten


---


LTO en VNG willen handleiding beoordeling nevenactiviteiten agrariërs (03/07/03)

LTO Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) willen een handleiding maken waarmee gemeenten aanvragen voor nevenactiviteiten van agrariërs kunnen beoordelen. Beide partijen concludeerden gisteren in een bestuurlijk overleg dat dit zal voorzien in een behoefte. Intentie is dat gemeenten aanvragen voor onder meer agrotoerisme en zorgtaken op boerderijen eenduidig beoordelen.

Hierbij wordt gestreefd naar criteria op hoofdlijnen voor alle gemeenten, met ruimte voor regionaal maatwerk. De beoordeling heeft meer dan alleen de economische positie van agrariërs als uitgangspunt. Nevenactiviteiten mogen het landelijke gebied niet verstoren. Er moet dus aansluiting zijn bij de gewenste ontwikkeling van het gebied. Afgesproken is het Interprovinciaal Overleg erbij te betrekken.

LTO en de VNG spraken tevens af samen plannen te maken voor de ontwikkeling van het platteland. Beide organisaties zijn van mening dat een integrale afweging van diverse functies noodzakelijk is, waarbij versterking van de agrarische structuur bijdraagt aan het behoud van sociale voorzieningen op het platteland. Volgens LTO en de VNG moet daar bij de besteding van de extra 700 miljoen euro voor plattelandsbeleid uit het Regeerakkoord rekening worden gehouden. De VNG steunde het pleidooi van LTO voor het pleidooi plattelandsgelden van de EU specifiek aan te wenden voor gebieden met een natuurlijke handicap, zoals de veenweidegebieden.

LTO en de VNG spraken verder af pragmatische oplossingen te zoeken voor de problematiek van huisvesting van seizoenarbeiders. Bestemmingsplannen bieden geen ruimte voor (tijdelijke) huisvesting van met name oogstmedewerkers. In de provincie Noord-Brabant werken de ZLTO en gemeenten aan een gezamenlijke aanpak. LTO en de VNG willen bezien of die aanpak landelijk tot voorbeeld kan zijn.