Gemeente Groningen


woensdag 9 juli:
Onbekend steenhuis ontdekt

Tijdens archeologische opgravingen aan Westerseweg 2 te Groningen is een deel van de grondverbetering van een tot nu toe onbekend steenhuis aangetroffen. Een grondverbetering is een in dit geval met klei gevulde sleuf waarop ooit metselwerk heeft gestaan. Het steenhuis is in ongeveer de 13^de eeuw gebouwd en mat vermoedelijk 10 bij 7 meter buitenwerks. Het zal boven een kelder 2 verdiepingen met een kap hebben gehad. Het heeft oorspronkelijk op een podium gestaan, omgeven door een dubbele gracht. Binnen deze grachten ligt in de regel een tweede podium, waarop bijgebouwen en schuren staan.

In de 16^de eeuw is het steenhuis vervangen door een zogenaamd Gronings Langhuis, een langgerekte boerderij, waarbij het dak van het voorhuis uitsteekt boven het flauwe dak van de schuur. Van deze boerderij is de met afbraakpuin van het steenhuis gevulde funderingssleuf aangetroffen.

De derde boerderij ter plaatse is gebouwd in 1857. De staat van deze kop-hals-romp-boerderij (met een hoge Friese schuur) is echter zeer slecht; restauratie is niet mogelijk. Om die reden laat de eigenaar, de familie Elzinga, dit en volgend jaar een nieuwe boerderij bouwen. De vierde op deze plek.

Steenhuizen, in Friesland stinzen genaamd, worden gezien als een soort kasteeltjes op de klei. De torenachtige bouw, de grachten, het doet denken aan verdedigbare bolwerkjes. Deze vondst geeft aanleiding om die kijk te nuanceren. Westerseweg 2 maakt deel uit van een reeks omgrachte boerderijen op podia, die zich tot Bedum uitstrekt. Ze liggen op ruime, maar constante afstand van de Wolddijk. Die dijk wordt gezien als de as van waaruit het achterliggende land in de Middeleeuwen is ontgonnen. Van tenminste twee van die terreinen is bekend dat zich daar een steenhuis heeft bevonden: het terrein van de voormalige borg Alma te Bedum en een opgegraven terrein onder de nieuwe wijk De Hunze te Groningen. Naar het zich laat aanzien is het niet onmogelijk dat de huidige karaktaristieke boerderijreeks is voorafgegaan door een reeks minstens zo karakteristieke steenhuizen. Een rij steenrode torentjes in een vlak tamelijk boomloos landschap. Het steenhuis met twee podia en dubbele gracht zou als het ware de cataloguswoning voor de beter gesitueerde landeigenaar en landbouwer uit de 13^de eeuw geweest kunnen zijn.


Blijft over de vraag waar de bakstenen voor de bouw van talloze steenhuizen vandaan komen. Die zijn waarschijnlijk ter plekke gebakken. De plaatselijke klei is geschikt voor baksteenproductie (de "omgevallen" schoorsteenpijp bij Hornbach markeerde de laatste steenbakkerij), via de Hunze en vaarten kan turf worden aangevoerd, evenals schelpen.


De opgravingen worden uitgevoerd door medewerkers van de Dienst Ruimteljke Ordening en Economische Zaken van de Gemeente Groningen, samen met vrijwilligers van de Stichting Monument en Materiaal uit Groningen.