PLAN NEDERLAND

65 duizend Euro voor kinderen Ethiopië

Voedselhulp mogelijk gemaakt

Amsterdam, 09 juli 2003 - Sponsors van Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan) hebben 65.000 euro bijeengebracht voor voedselhulp voor de Plan-werkgebieden Bugna en Shebedino, Ethiopië. Ook niet-sponsors hebben grif geld gestort. Plan Nederland zelf heeft nog 'ns 1.250.000 euro voor het verstrekken van noodhulprantsoenen ter beschikking gesteld.

Voedselhulp begonnen
Plan Ethiopië is begonnen met het verstrekken van voedsel aan de ongeveer 100.000 mensen, waarvan meer dan de helft kinderen, in de werkgebieden Bugna en Shebedino. De ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland deelt in deze districten onder andere graan en kindervoeding uit om ervoor te zorgen dat de bevolking, en dan met name de kwetsbare kinderen, deze en de komende maanden voldoende voedsel krijgt om te kunnen overleven.

Zonder armoede geen honger
Een structurele aanpak van het hongerprobleem in Ethiopië is echter noodzakelijk. Honger is vooral een armoedeprobleem. Plan werkt hard aan de voorbereidingen van een ontwikkelingsprogramma waarbij armoedebestrijding aan voedselzekerheid wordt gekoppeld. Dit omvangrijke project gaat in november dit jaar van start. Het doel van dit project is de bevolking optimaal voor te bereiden op toekomstige droogtes door verbetering van o.a. landbewerkingsmethoden en infrastructuur.

Binnen dit project wordt onder andere aandacht besteed aan herbebossing, de aanleg van landbouwterrassen op berghellingen, het zorgen voor irrigatiesystemen, aanleggen van waterreservoirs en de inzet van betere landbouwtechnieken. Daarnaast richt Plan zich ook op het verbeteren van de inkomenssituatie van gezinnen, daar waar landbouwverbetering alléén geen uitkomst kan bieden.

Help mee: Giro 8800
Het gironummer 8800 van Plan Nederland staat nog steeds open en elke gift is welkom. Giften kunnen rechtstreeks gestord worden op giro 8800 o.v.v. Ethiopië 2003.

Plan Ethiopië
Ethiopië heeft 66 miljoen inwoners, van wie circa 15 miljoen met de hongersnood worden bedreigd. De steeds terugkerende hongersnoden in Ethiopië worden onder andere veroorzaakt door de gebrekkige landbouwmethoden en de kwaliteit van de beschikbare landbouwgrond. Zodra de regens een jaar volledig uitblijven kan het land niet terugvallen op voedselreserves. Om hongersnoden te voorkomen, moeten de Ethiopische regering en buitenlandse hulporganisaties met vereende kracht structureel aan de voedselverbetering werken.

In Ethiopië is Plan actief in de gebieden Bugna, Addis Abeba en Shebedino. In Ethiopië worden meer dan 13.000 kinderen gesponsord, waarvan 2.000 door Nederlandse sponsors. Hierdoor kan Plan samen met de kinderen, families en lokale vrijwilligers programma's uitvoeren voor een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen.

Plan Nederland
Plan Nederland is een kindgerichte ontwikkelingsorganisatie, met activiteiten in 45 programmalanden. De primaire doelstelling van Plan Nederland is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan Nederland voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen. Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan International.

Einde persbericht