Amsterdam Airport Schiphol

Essent, van Gansewinkel en DELTA nemen aantal taken SchipholUtility Services over                                         
Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
9 juli 2003                                                   
Het energiebedrijf Essent, de afvaldienstverlener van Gansewinkel en de divisie Water van het multi-utilitybedrijf DELTA nemen een aantal taken van Schiphol Utility Services over en gaan op het gebied van netwerkbeheer nauw met de luchthaven samenwerken. Daarover hebben de directies van de betrokken bedrijven en Schiphol Group vandaag overeenstemming bereikt. De overdracht van de betreffende activiteiten zal in de loop van dit jaar plaatsvinden.

Schiphol Utility Services (SUS) is het onderdeel van Schiphol Group dat op de locatie Schiphol verantwoordelijk is voor de levering en het transport van gas en elektriciteit, het transport van water en vuil water, de afvalinzameling, afvalwaterzuivering, groenvoorziening en reiniging en voor de sneeuw- en gladheidsbestrijding. Vanwege een aantal ontwikkelingen op de energie- en afvalinzamelingsmarkt heeft de directie van Schiphol Group vorig jaar een onderzoek uitgevoerd of het zinvol was om als relatief kleine speler op deze markten deze taken zelf te blijven doen, ze te verkopen of samenwerking te zoeken met een andere partij. Uitkomst van dit onderzoek was, dat de levering van gas en elektriciteit, de inzameling van afval en de afvalwaterzuivering het beste konden worden verkocht, en dat voor het transport via al bestaande luchthavennetwerken van gas, water, elektra en vuil water een strategische samenwerking de beste optie was.

In de afgelopen maanden is gezocht naar een of meer partijen die de genoemde activiteiten wilden overnemen en die ook bereid zijn tot samenwerking bij het instandhouden en verder uitbreiden van de netwerken voor gas, elektra, water en vuil water op Schiphol. Die partijen zijn gevonden in het samenwerkingsverband van energiebedrijf Essent met het afvaldienstverleningsbedrijf van Gansewinkel en de specialist op het gebied van afvalwaterzuivering DELTA.

Iets minder dan de helft van de 75 medewerkers van SUS krijgt te maken met de verkoop van activiteiten. Zij hebben de keuze om voor Essent, van Gansewinkel of DELTA te gaan werken of om bij Schiphol Group in dienst te blijven. Een aantal medewerkers van SUS zal met het oog op een soepele overdracht van werkzaamheden tijdelijk gedetacheerd worden bij Essent.

061-2003/rw
Informatie over Schiphol Utility Services
In 2002 werd op Schiphol 34,9 miljoen m3 aardgas verbruikt, 293,9 miljoen kWh elektriciteit en 1.079.000 m3 water. Schiphol Utility Services (SUS) beschikt op Schiphol-Oost over een afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) die al het afvalwater van Schiphol zuivert. Daarnaast beschikt SUS voor de afvalinzameling over twee vuilniswagens. Deze bedrijfsmiddelen gaan over naar van Gansewinkel en DELTA. Het eigendom van de transportnetwerken voor gas, elektriciteit, water en vuil water op het luchthaventerrein blijft bij Schiphol Group berusten. Met de huidige klanten van SUS zal DELTA ten behoeve van de afvalwaterzuivering lozingsovereenkomsten sluiten.

Informatie over Essent
Essent N.V. is actief in de productie en levering van energie-, kabel- en milieudiensten. Dit geschiedt via eigen productie- en distributiemiddelen. Essent heeft vorig jaar een netto-omzet behaald van E 6.900 miljoen en een nettowinst van E 311 miljoen. Bij Essent werken momenteel 12.000 medewerkers. Essent Energie produceert en handelt in energie en levert energie en energiediensten aan de zakelijke markt. Zij gaan de levering van gas en electriciteit voor Schiphol verzorgen. Essent Netwerken houdt zich bezig met de aanleg, het onderhoud en het beheer van het energienetwerk in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Essent Netwerk Noord, onderdeel van Essent Netwerken, gaat met Schiphol samenwerken op het gebied van het transport van gas, water, elektra en vuil water. De samenwerking zal bestaan uit detachering, advisering en uitvoering van onderhoud.

Informatie over van Gansewinkel
De van Gansewinkel Groep is in zeven landen (Benelux, Polen, Tsjechië, Frankrijk en Portugal) actief als afvaldienstverlener. De kernactiviteiten zijn het inzamelen en be- en verwerken van afval. De eindverwerking van afval, zoals verbranden, is geen kernactiviteit en wordt verzorgd door daarin gespecialiseerde bedrijven. De Groep behaalde in 2002 een omzet van E 492 miljoen. Bij de organisatie werken bijna 4.000 mensen. In Nederland wordt de organisatie aangestuurd vanuit zeven regiokantoren, waardoor flexibel kan worden ingespeeld op de specifieke wensen van de tienduizenden klanten.

Informatie over DELTA
DELTA is een multi-utility bedrijf met een breed pakket van diensten en produkten, waaronder gas, water, electriciteit, afvalverwerking, radio- en televisiesignalen, en internet via de kabel. Het bedrijf is niet alleen actief in Zeeland, maar ook daarbuiten. Bij DELTA werken ruim 1.500 medewerkers, verdeeld over een groot aantal vestigingen. Het hoofdkantoor staat in Middelburg. Over 2002 was de omzet van de DELTA groep E 884 miljoen.

Voor nadere vragen:
Essent, Esther Benschop, tel. 038-8512348 of 06-65067548 Van Gansewinkel Groep, Marc Ruis, woordvoerder, tel. 040-2944455 of 06-53745234 DELTA, Mirjam van Zuilen, hoofd Communicatie, tel. 0118-882041 of 06-28906403

---- --

Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl