Nieuw-Vlaamse Alliantie


Antwerpse 'driekwart' burgemeester wekt geen vertrouwen (09/07/03)

De N-VA Antwerpen reageert verbaasd en ontgoocheld op de aanstelling van Patrick Janssens tot burgemeester.

De N-VA is verbaasd dat de aanstelling doorgaat ondanks een lopend gerechtelijk onderzoek waarin Janssens nog niet is vrijgepleit. Na de bliksemsnelle klassering van de klacht tegen Louis Michel inzake de genocidewet, blijkt vandaag opnieuw dat paarse personaliteiten in dit land een gerechtelijke voorkeursbehandeling genieten. Voor een normale sterveling kan een benoeming tot burgemeester jaren aanslepen als hij/zij betrokken is bij één gerechtelijk onderzoek. Voor Patrick Janssens volstaat het om in drie van de vier onderzoeken vrijgepleit te worden. Antwerpen krijgt dus een driekwart burgemeester.

De Antwerpse N-VA betreurt ten zeerste dat de meerderheid haar toevlucht zoekt tot zulk onwettelijk scenario. Er werd in de vierde zaak geen advies verleend, meer nog, het parket maakt uitdrukkelijk voorbehoud. Uiteindelijk is ten opzichte van drie maanden geleden niets veranderd, nog steeds is de kandidaat-burgemeester betrokken in een gerechtelijk onderzoek.

De Antwerpse meerderheid zet zo opnieuw de deur open voor een juridische aanvechting van Janssens aanstelling.

Voor de N-VA vormt de hele bestuurscrisis een verhaal van gemiste kansen. De aanstelling van Janssens is het sluitstuk van de operatie "oude wijn in nieuwe zakken". De N-VA wil Janssens alle kansen geven, maar betwijfelt of hij kan zorgen voor de omslag waar Antwerpen nood aan heeft. Voor de N-VA waren de aanduiding van een nieuwe burgemeester van een andere partij, een échte vernieuwing van het schepencollege en een partijwissel op enkele belangrijke beleidsdomeinen (bv. onderwijs), de minimumvoorwaarden voor een geloofwaardige nieuwe start. Aan geen enkele van deze voorwaarden werd voldaan. Meer dan ooit is de N-VA er daarom van overtuigd dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Het is tijd dat de Antwerpenaar aan het woord wordt gelaten.

Auteur:
N-VA-afdeling Antwerpen
Luk Lemmens, gemeenteraadslid, en Bart De Wever, nationaal ondervoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be