Politie Noord- en Oost Gelderland

REGIOPOLITIE NOORD- EN OOST GELDERLAND

DISTRICT Nw. Veluwe

PERSBERICHT

Oldebroek, 9 juli 2003

Onderwerp:jongeren aangehouden na ernstige misdragingen op braderie.

De politie van de Noord-West Veluwe heeft de afgelopen dagen 34 personen gehoord naar aanleiding van ernstige misdragingen die op 2 juli j.l op de braderie in Oldebroek plaats vonden.

Tegen 9 jongeren (leeftijd 16 tot 19 jaar allen uit Oldebroek) wordt proces-verbaal opgemaakt voor delicten als mishandeling, vernieling, brandstichting en openlijke geweldpleging. Zes benadeelden deden aangifte.

Eén jongeman (18) is in verzekering gesteld geweest en inmiddels in overleg met de officier van justitie te Zutphen in vrijheid gesteld. Alle verdachten worden aangemeld bij het project LINK.

Op woensdagavond vonden er op de braderie in het centrum van Oldebroek diverse ernstige misdragingen door jongeren plaats. Ondernemers en omstanders die hier een eind aan wilden maken liepen rake klappen op. Het daarbij opgelopen letsel viel achteraf gelukkig mee, wel raakten enkele kledingstukken en een horloge beschadigd.

Rond 21.00 uur kreeg de politie een melding, dat een groep dronken jongeren overlast zou veroorzaken op de braderie in het centrum van Oldebroek . Even tevoren was er ook een melding gedaan van een winkeldiefstal, waarbij de verdachte, een 16-jarig meisje, door de ondernemer was aangehouden. Een surveillance-eenheid ging naar het opgegeven adres en nam in eerste instantie contact op met de gedupeerde ondernemer.

De agenten zagen ook, dat zich in de nabijheid van de winkel een groep van ongeveer 15 jongeren ophield. Ze stonden rond een krat bier en duidelijk was ook, dat er een aantal flesjes kapot waren gegooid.

Toen de agenten met het aangehouden meisje naar de politieauto liepen zag zij kans om weg te rennen en voegde zij zich bij de jongeren. Deze stelden zich zeer dreigend op en wilden kennelijk een confrontatie met de politie uitlokken.

Om directe problemen te voorkomen werd besloten de braderie tijdelijk te verlaten en met assistentie terug te keren. Toen korte tijd later de assistentie elders uit het district was geregeld bleken de jongeren te zijn verdwenen. Wèl bleek er inmiddels een vechtpartij tussen de jongeren en diverse ondernemers en omstanders te zijn geweest.

Ook bleken er meer vernielingen te zijn gepleegd, waaronder het in brand steken van een prullenbak, het vernielen van een verkeersbord en uit het de grond trekken van fietsenrekken en stenen.

Aangezien de namen van een aantal verdachten bekend waren en het merendeel op dat moment onder invloed van alcohol verkeerde werd besloten in de daarop volgende dagen de zaak grondig uit te zoeken.

De politie, justitie en gemeente verwachten, dat deze politie-inzet weer een duidelijk signaal is aan jongeren, dat geweld niet getolereerd wordt en altijd consequenties heeft !

Einde bericht

Anton de Ronde, politievoorlichter , 055 5482050.