Ingezonden persbericht


Veelvoud aan DVD-formaten: welke DVD is geschikt voor welk doel?

Imation-gids verklaart de verschillen en helpt gebruikers de juiste keuze te maken

Schiphol-Rijk, 9 juli 2003 - Vijf verschillende DVD-formaten, diverse opslagcapaciteiten en opslagsnelheden, het is bijna niet meer bij te benen. Wat zijn de verschillen tussen DVD- R, +R, -RW, +RW, -RAM type I en -RAM type II? Welke drives zijn geschikt voor het afspelen of opnemen van verschillende DVD's? Kan een DVD-R worden afgespeeld in een +RW-speler? Vaak staat de consument hulpeloos voor de toonbank bij zijn lokale winkel. Daarom heeft Imation, wereld's grootste leverancier van verwisselbare opslagmedia, onlangs een handig, gemakkelijk te begrijpen en snel te lezen gids gepubliceerd die de lezer een overzicht biedt van alle belangrijke toepassingen en de compatibiliteit van de verschillende apparaten.

Imation heeft alle DVD-formaten in haar assortiment die tegenwoordig beschikbaar zijn en is daarom in staat om onafhankelijke informatie te verschaffen. Deze gids en ander informatiemateriaal kunnen kosteloos worden gedownload van de Imation-website: www.imation-dvdselector.com/NL/home.html of per email worden aangevraagd: infonl@imation.com.

Overzicht

Als men kijkt naar de huidige DVD-markt (Digital Versatile Disk), dan zijn er vijf verschillende formaten te onderscheiden, of zelfs zes, wanneer we de voorbespeelde DVD-Roms meerekenen - waarop de gebruiker niet kan opnemen, maar die alleen kunnen worden afgespeeld. Imation biedt alle herschrijfbare en eenmaal beschrijbare DVD's: DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW en DVD-RAM. Het + of - teken geeft aan tot welke groep bedrijven de technologie behoort.

DVD-R en DVD+R

DVD-R en DVD+R (afkortingen voor DVD-Recordable) zijn verwant aan de CD-R en gebruiken in essentie dezelfde opname- en leesmethode. Het belangrijkste verschil ligt in de gebruikte lasertype: in een DVD-drive richt deze preciezer dan in een CD-R-brander. Daardoor kan informatie dichter op elkaar worden gepakt.

DVD-RAM

Met de DVD-RAM (DVD-Random Access Memory) komen we op het terrein van de herschrijfbare DVD-producten. Alle herschrijfbare DVD-formaten maken gebruik van zogeheten fase-omkeer technologie om te schrijven, wissen en gegevens te herschrijven en opnieuw op te nemen. De DVD-RAM is verkrijgbaar in twee versies, het verschil zit hem in de opslagcapaciteit.

DVD-RW en DVD+RW

Ook hier zijn de verschillende bedrijven weer te herkennen door het + en - teken en ook deze DVD's zijn ontwikkeld voor verschillende drives. Beide maken gebruik van de fase-omkeer opslagmethode, wat betekent dat ze herschrijfbaar zijn en beide een opslagcapaciteit van 4,7 gigabyte bieden. Naast verschillen in het schrijfproces, zit het belangrijkste verschil hem in de opnamelaag.

Een andere verschil in de DVD-technologie is de maximale opslagcapaciteit. DVD's bieden vandaag de dag een opslagcapaciteit van 2,6 gigabyte, 3,95 gigabyte, 4,7 gigabyte of 5,2 gigabyte. Op korte termijn wordt een opslagcapaciteit van 9,4 gigabyte verwacht. En zelfs als de verschillende schijfjes tot dezelfde familie behoren, betekent het niet automatisch dat ze allemaal kunnen worden afgespeeld en worden opgenomen in hetzelfde apparaat.

Imation

Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische en optische, verwisselbare opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabytes tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Dankzij meer dan driehonderd patenten en de meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische en optische mediatechnologieën te handhaven.

In maart 2003 had Imation wereldwijd 2800 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:

Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

Imation International B.V.

Mady Wiessenberg

00 31 (20) 654 21 54

mdwiessenberg@imation.com

Lubbers & De Jong B.V.

Marije Verdouw

00 31 (20) 421 05 65

marije@l-dj.nl

Certain information contained in this press release, which does not relate to historical financial information, including the Business Outlook, may be deemed to constitute forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause the Company's actual results in the future to differ materially from its historical results and those presently anticipated or projected. Among these factors are continuing uncertainty in global economic and political conditions that make it particularly difficult to predict product demand, the Company's ability to meet its cost reduction and revenue growth targets, its ability to implement its restructuring programs for the estimated costs on a timely basis and to achieve the projected benefits, its ability to introduce new offerings in a timely manner either independently or in association with OEMs or other third parties, the competitive pricing environment, foreign currency fluctuations, the outcome of litigation, the ability of Imation to secure adequate supply of raw materials and certain high demand products, the ready availability and price of energy, the market acceptance of newly introduced offerings, the rate of decline for certain existing products as well as various factors set forth in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission.