Gemeente Utrecht


REACTIE GEMEENTE UTRECHT OP UITSPRAAK DUIKONGEVAL BRANDWEER

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht vindt het vonnis van de rechtbank inzake het duikongeval bij de brandweer van 13 juli 2001 zeer ernstig. Bij dit duikongeluk kwam brandweerman William Brouwer om het leven. De gemeente betreurt het dat de behandeling van deze zaak pas twee jaar na dato heeft plaatsgevonden waardoor én de familie van William Brouwer én zijn collega's bij de brandweer deze ongelukkige periode niet konden afsluiten.

Het college wil een enkele kanttekening plaatsen bij het vonnis. Zij meent dat de rechtbank onvoldoende onderscheid heeft gemaakt tussen opleiding en oefening van het duiken. Nadat brandweerlieden de door het rijk gecertificeerde opleiding duiken hebben afgerond, houdt de brandweer Utrecht nog extra oefeningen in Utrechtse situaties. Volgens brandweercommandant J.M.P. Wink gaat het juist om het oefenen om brandweerlieden voor te bereiden op onverwachte situaties waarin zij mensen moeten redden.

Als de oefensituaties geen risico's mogen opleveren, zal het risico verschuiven naar een daadwerkelijke reddingsactie, aldus de commandant. Hij wil zich samen met zijn collega's in het hele land nader beraden op de duikopleiding en het oefenen.

Burgemeester A.H. Brouwer-Korf heeft als bestuurlijk verantwoordelijke voor de brandweer direct na het ongeval opdracht gegeven tot een diepgaand onderzoek. Dat heeft geresulteerd in een zeer kritisch rapport van de Utrechtse brandweer zelf. De lessen die uit het duikongeval zijn getrokken, zijn ook landelijk in de opleiding verwerkt. In Utrecht zijn naar aanleiding van het ongeluk en het interne rapport diverse maatregelen genomen om het duiken bij de brandweer zo veilig mogelijk te maken. Daarvoor heeft de gemeenteraad ook geld ter beschikking gesteld.

Het college van b & w beslist binnen 14 dagen of zij in hoger beroep gaat. Daarbij zal zij niet alleen juridische, maar vooral ook de menselijke aspecten afwegen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Mechelien van Gaalen, Bestuurscommunicatie, 030-286 14 09.

Utrecht, 9 juli 2003.