Provincie Limburg

Positieve uitspraak Raad van State over besluiten Zandmaas/Maasroute (152)
Groen licht voor uitvoering en geen vertraging

De Provincie Limburg en het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn verheugd over de uitspraak die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft gedaan in de 106 beroepszaken tegen het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute en het POL Zandmaas. Beide instanties verwachten niet dat de uitspraak tot problemen leidt voor de uitvoering van de maatregelen en de planning daarvan. Verantwoordelijk gedeputeerde Mat Vestjens: De voorbereidingen voor een betere bescherming tegen hoogwater zijn in volle gang. De uitspraak van de Raad van State is goed nieuws omdat we nu op volle snelheid door kunnen gaan. Ik heb veel waardering voor het goede voorbereidende werk dat verricht is door de medewerkers van De Maaswerken en de Provincie. Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat: De besluiten zijn zorgvuldig voorbereid. Op een klein aantal onderdelen moeten we de volle 100% zorgvuldigheid nog bereiken. Daarmee gaan we nu hard aan de slag. Maar positief is dat we de bescherming tegen hoogwater door het project Zandmaas/Maasroute nu daadwerkelijk in gang kunnen zetten.

Het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute en het POL Zandmaas moeten leiden tot een betere hoogwaterbescherming en natuurontwikkeling in Noord- en Midden-Limburg en een verbetering van de vaarroute van Maastricht tot Nijmegen/Den Bosch. Met de uitspraak door de Raad van State zijn de besluiten grotendeels in stand gelaten. De onderdelen van de besluiten die met de uitspraak wel zijn vernietigd, zijn daarmee niet van de baan. In alle gevallen zijn aanpassingen van de besluiten mogelijk. Een overzicht van de voornaamste uitspraken:

Kaden in Roermond, Venlo en Gennep
De geplande aanleg van de kaden in Roermond, Venlo en Gennep kan vrijwel ongewijzigd doorgaan. Voor een klein aantal plaatsen in Roermond en Venlo is het besluit vernietigd, omdat daar in overleg met omwonenden ná de besluiten is gekozen voor een andere oplossing. Deze leidt plaatselijk tot een wijziging van de keuze voor het type kade. Nieuwe besluitvorming én aanleg dienen voor 2006 gerealiseerd te zijn. Met de uitspraak van de Raad van State komt de planning niet in gevaar.

Rivierverruiming en hoogwatergeulen
Alle rivierverruimende maatregelen (verbreding en verdieping), bedoeld om de waterstanden te verlagen, kunnen doorgaan. Dat geldt ook voor de aanleg van de hoogwatergeulen in Lomm en Well-Aijen.

Retentiegebied Lateraalkanaal west
Het retentiegebied Lateraalkanaal west is een overloopgebied in de gemeenten Heel en Haelen, ten westen van Roermond. Bij extreme hoogwaters wordt de piek van de hoogwatergolf in dit gebied opgevangen. Diverse bezwaren tegen het retentiegebied, zoals bijvoorbeeld de tracékeuzes van de kaden, zijn door de Raad van State verworpen. Het besluit over de aanleg van het retentiegebied Lateraalkanaal west is echter voor het zuidelijke deel vernietigd omdat de Raad van State van oordeel is dat op dit moment de schaderegelingen voor dit gebied ontoereikend zijn. Voordat tot aanleg van het retentiegebied kan worden overgegaan moet er in ieder geval een duidelijk besluit liggen hoe schade die ontstaat tijdens het gebruik als retentiegebied wordt vergoed.

Verbreding Julianakanaal tussen Limmel en Stein De Raad van State heeft het besluit vernietigd om het Julianakanaal tussen Limmel en Stein aan de westzijde te verbreden. Volgens de Raad van State zijn de gevolgen van een verbreding aan de westzijde onvoldoende onderzocht. Aanvullend onderzoek dient alsnog plaats te vinden. Voor de planning heeft de uitspraak geen consequenties: uitvoering van de maatregel is immers pas voorzien vanaf 2010. De verbreding van het Julianakanaal ten noorden van Stein kan wel doorgaan. Ook alle andere maatregelen die de vaarroute verbeteren vinden doorgang.

Peilopzet
Het Tracébesluit voorziet in het verhogen van de waterstand bij laagwater in de Noord-Limburgse Maas: de zogenoemde peilopzet. Uitvoering van deze peilopzet is deels goedgekeurd. Voor het stuwpand Grave (de Maas tussen Sambeek en Grave) is deze maatregel door de Raad van State vernietigd. Reden daarvoor is dat onvoldoende is onderzocht in hoeverre de peilopzet leidt tot schade aan infrastructuur en bebouwing. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig. 9-7-2003 17:11