Gemeente Rotterdam

Renovatieproject in Oud IJssselmonde derde groeibriljant

Wethouder Fysieke Infrastructuur Marco Pastors heeft, in overleg met de deelgemeente IJsselmonde en de directies van de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting en het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, het renovatieproject in Oud IJsselmonde tot groeibriljant benoemd. Het project in Oud IJsselmonde is een particulier initiatief om de omgeving van het oude Koetshuis en de Adriaen Janszkerk een facelift te geven. Zo moet de directe omgeving van het gerenoveerde koetshuis en de kerk uit 1780 gemakkelijk toegankelijk worden gemaakt voor publiek. De initiatiefnemers gaan nu om de tafel om een projectplan te maken.

Groeibriljanten zijn plekken in de stad die belangrijk zijn voor de beleving van stad en wijk en die sociale spin-off voor de omgeving kunnen hebben, doordat de ene investering de andere uitlokt. Hierdoor krijgen Rotterdammers weer vertrouwen in de omgeving. Uitgangspunt voor de groeibriljanten is dat ze ontstaan door particulier initiatief. Het gemeentebestuur heeft voor de komende vier jaar 25 miljoen vrijgemaakt uit de opbrengsten van de erfpachtconversie om in totaal tien van dergelijke initiatieven te steunen.

Het renovatieproject in Oud IJsselmonde voldoet aan de criteria die aan een groeibriljant worden gesteld. Wethouder Marco Pastors: "De renovatie van dit historische stukje IJsselmonde draagt zeker bij aan een beter leefklimaat in de wijk. Het feit dat particulieren dit verrassende initiatief hebben genomen en al volop investeren, maakt het project bij uitstek geschikt om groeibriljant te zijn. Met groeibriljanten willen we namelijk de inzet van bewoners en ondernemers belonen, waardoor het geloof in eigen invloed op de buurt weer kan groeien. Rotterdam moet zo weer een vitale gemeenschap van de Rotterdammers zelf worden".

Ook Marco Rook, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de deelgemeente IJsselmonde, is enthousiast over de keuze voor dit project: "De ondernemers hebben al laten zien dat ze bereid zijn stappen te zetten. Het toevoegen van meer functies, zoals bijvoorbeeld een recreatieve route langs de Maas, zal de uitstraling van het hele gebied vergroten".

Met de keuze voor Oud IJsselmonde heeft de gemeente nu in totaal drie groeibriljanten die als voorbeeld fungeren voor andere, nog te kiezen, groeibriljanten. In een eerder stadium werden de Boogjes aan het begin van de Nieuwe Binnenweg (zijde Eendrachtsplein) en het Noordplein (inclusief Zwaanshals en Zaagmolenkade) tot groeibriljant aangemerkt.

Op dit moment wordt een campagne voorbereid die ertoe moet leiden dat Rotterdammers nieuwe initiatieven aanmelden die het predikaat groeibriljant verdienen. Een traject met stemrondes en een jurering moet begin 2004 leiden tot de benoeming van nog eens vijf groeibriljanten. Dat brengt het totaal begin 2004 op acht. Tot 2006 is er dan nog ruimte voor twee groeibriljanten.