Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Corporaties ondersteunen inzet voor meer ouderenwoningen

Stadsdeel ZuiderAmstel heeft met zeven woningbouwcorporaties afzonderlijk afspraken gemaakt over hoeveel en in welk gebied sociale huurwoningen mogen worden verkocht door splitsing. In totaal gaat het in stadsdeel ZuiderAmstel om 475 woningen. Dit quotum is een uitvloeisel van het stedelijk Convenant Verkoop Sociale Huurwoningen. Tegelijkertijd is met de zeven woningcorporaties overeengekomen dat zij een serieuze bijdrage leveren aan de uitvoering van de nota Woningvoorraad 2002-2010 van het stadsdeel. Met name voor de daarin genoemde doelstelling om meer geschikte woningen voor ouderen te realiseren, zijn nu afspraken gemaakt.

Op woensdag 9 juli om 16.30 is de officiële ondertekening van deze convenanten in gebouw `Amsteltrouw' (Amstelpark). Tot de partijen die tekenen behoren: De Dageraad, De Key, Eigen Haard Olympus Wonen, Patrimonium/Rochdale/AWV, PWV, Woningbedrijf en Zomers Buiten. Namens stadsdeel ZuiderAmstel zal Duco Adema (wethouder Bouwen en Wonen) de convenanten ondertekenen.

Met corporatie Het Oosten is nog geen overeenstemming bereikt. Met deze corporatie heeft onlangs een overleg plaatsgehad dat uitzicht biedt op het sluiten van een convenant later dit jaar.

Meer ouderenwoningen
Zowel door nieuwbouw als door bestaande woningen aan te passen zullen de woningbouwcorporaties meer woningen voor ouderen gaan realiseren. Nieuwe woningen voor ouderen komen vooral beschikbaar in het deelgebied Gershwin aan de Zuidas. Hier gaan de corporaties bijna 400 sociale huurwoningen realiseren waaronder ouderenwoningen. Ook in de Kop Rivierenbuurt zullen meer woningen voor ouderen komen. Om bestaande woningen of complexen geschikt te maken voor ouderenhuisvesting zijn de volgende afspraken gemaakt met de corporaties:

- Voor de complexen Heringastate, Rivierenflat, Nedersticht en Rupelmonde gaan de betrokken corporaties onderzoeken of deze omgebouwd kunnen worden tot Wibo-woningen (Wonen in een Beschermde Omgeving) en/of ouderenwoningen.

- Aan de Rooseveltlaan worden negen benedenwoningen geschikt gemaakt voor ouderen.

- Er komen 37 Wibo-woningen aan de Almstraat.