Lijst Pim Fortuyn


Werkbezoek aan Glen Mills school

Eerdmans en Varela onder de indruk 9 juli 2003

door Bart Bakker

Op dinsdag 8 juli legde een delegatie van de LPF Tweede Kamerfractie een werkbezoek aan de Glen Mills-school in het Overijsselse Wezep af. De Kamerleden Joost Eerdmans en Joao Varela gingen, vergezeld van een viertal fractiemedewerkers, zelf een kijkje nemen bij de bijzondere onderwijsinstelling.

De Glen Millsschool is bedoeld voor jonge delinquenten die ernstig en veelvuldig anti-sociaal gedrag vertonen. De school kent geen regels, maar normen die door de groep bepaald worden en doet een groot beroep op de eigen verantwoordelijkheid en sociale zelfredzaamheid van een leerling. Hoe positiever het gedrag en hoe groter de vorderingen, hoe meer privileges, status en inspraak. De student krijgt een positieve status op grond van pro-sociaal gedrag. Uit recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Jeugdhulpverlening van de universiteit Leiden bleek dat de Glen Mills-school zeer succesvol is. In totaal verblijven momenteel 126 jongeren op de Glen Milles-school. Meer dan zeventig procent van de schoolverlaters recidiveert niet. Hoewel de cijfers nu al bemoedigend zijn, hoopt de schooldirectie dit hoge percentage in de nabije toekomst vast te kunnen houden.

De ontmoeting tussen de Haagse politici en deskundigen uit de wereld van de praktijk was zeer geslaagd. Na een warm onthaal door de directieleden Van der Kolk en Nieuwkerken konden de LPF-ers met eigen ogen zien hoe het programma en de omgeving van de jongeren er uit ziet. Alle genodigden waren onder de indruk van de tastbare resultaten die de onderwijsmethode oplevert. Op de school verblijven jongeren tussen de veertien en de achttien jaar. Zij hebben ernstige misdrijven gepleegd zoals roofovervallen en poging tot doodslag. Een groot aantal van hen heeft er voorafgaand aan hun komst naar de Glen Mills school dan ook al een gesloten detentie op zitten. Het verblijf in de Glen Mills school komt in de meeste gevallen nog eens bovenop hun veroordeling.

Er word via een Amerikaans systeem gewerkt. Opvallend is de rangorde binnen de school. Jongeren die zich voorbeeldig gedragen kunnen punten verdienen en stijgen in de hiërarchie. Als ze eenmaal bull zijn (het diploma wordt tijdens een feestavond met ouders uitgereikt) dan krijgen ze privileges als televisiekijken en meer bewegingsvrijheid in het complex. Als de student eenmaal de status van 'rep' of 'exec' heeft bereikt, staat hij nog hoger op de ladder en mag hij medescholieren op hun gedrag aanspreken en rondleidingen geven.

"Het was een zware, maar nuttige periode op deze school", vertelt één van de 'reps' tijdens de rondleiding. "Ik heb hier wel mijn MAVO-diploma gehaald. Dat maakt mijn kans op een baan weer wat groter". Hij staart vervolgens naar de witte lijn bij de hoofdingang. "De witte lijn staat symbool voor het toegangshek. Over drie maanden mag ik hier weg", vervolgt de zestien-jarige. "Het geeft me een heerlijk gevoel om weer vrij te zijn. Het gevoel dat je opgesloten bent is vreselijk. Dat hoop ik nooit meer mee te maken".

"Hier wordt keihard gewerkt aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij", concludeert Joost Eerdmans. "De cijfers spreken voor zich. De jongeren weten dat ze baat bij deze school hebben. De gedrevenheid van de jongens spreekt mij zeer aan. Dit zou voor achttien plussers overigens ook goed zijn".

"De hele sfeer op deze school is erg indrukwekkend", vult Joao Varela aan. "De jongens maken een bijzonder gedisciplineerde indruk. Ik hoop dat als zij straks in de maatschappij terugkeren deze discipline ook kunnen vasthouden en zodoende weer goed kunnen functioneren".

Afgezien van dit succesvolle concept, dat door de Lijst Pim Fortuyn van harte wordt toegejuicht, had de fractie nog een reden om nader kennis te maken met het bestuur en de leerlingen van de school. Eind juni eiste de LPF middels een motie dat er geld vrijgemaakt zal worden om een uitbreiding van de capaciteit van de Glen Mills school met 55 opvangplaatsen te realiseren.