Skatebond Nederland


Persbericht

Genemuiden haalt Europees Kampioenschap Skeeleren voor Junioren 2003 binnen

Eerste internationaal skeelerkampioenschap op Nederlandse bodem is een feit

t Harde, 02 juli 2002 De Skatebond Nederland heeft vandaag bekend gemaakt dat het Europees Kampioenschap Skeeleren 2003 voor Kadetten en Junioren door het hoofdbestuur is toegewezen aan Genemuiden (Overijssel). Het evenement vindt volgend jaar plaats van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 juli. Het is de eerste keer dat er een internationaal skeelerkampioenschap wordt verreden op Nederlandse bodem. De Skatebond Nederland (SBN) organiseert het kampioenschap samen met de locale organisatie. NOC*NSF treedt op als adviseur.

Voordat de internationale skeeler jeugdtop volgend jaar van start gaat op de 270 meter lange en zes meter brede skeelerbaan van Schaats Trainings Groep (STG) De Eendracht in Genemuiden, moet nog heel wat werk worden verzet. Zo zal de baan komend jaar opnieuw worden geasfalteerd. De verlichting en de geluidsinstallatie worden op korte termijn vernieuwd. De gemeente heeft voor het evenement een flink sponsorbedrag toegezegd.

Ideale kampioenschapslocatie

Het grote open terrein rondom de baan, de trainingsbaan van 650 meter, de ruime parkeergelegenheid maken Genemuiden tot een ideale kampioenschapslocatie. De organisatie overweegt de karakteristieke ligging van Genemuiden aan het Zwarte Meer, een uitloper van het Ketelmeer, te betrekken bij het evenement. Sjaak Heetebrij, voorzitter van STG Genemuiden: ,,Misschien kunnen we de delegaties van alle deelnemende landen met een schip via de haven binnenhalen."

De 9.000 inwoners tellende tapijtstad Genemuiden, die sinds vorig jaar deel uitmaakt van de gemeente Zwartewaterland, zal volgend jaar zomer worden overspoeld door een aantal nationaliteiten waar de schaatssport jaloers op kan zijn. Belangrijker nog is dat de Nederlandse skeelerjeugd zeker niet zal ondersneeuwen op het EJK 2003. Het erepodium is geen utopie voor de nationale beloften die bekend staan als zeer ambitieus en talentvol.

Spectaculaire aflossingsrace

Voor de openingswedstrijd, de 300 meter individuele sprint, heeft Nederland enkele kanshebbers in huis. Alle andere krachtmetingen tijdens het vierdaagse toernooi zijn groepswedstrijden, zoals de puntenkoers en de afvalkoers. Het kampioenschap eindigt met de spectaculaire aflossingsrace, een favoriet onderdeel van de Nederlandse rijders. Hierbij lossen drie rijders elkaar iedere ronde af over een afstand van vijf (dames) of tien (heren) kilometer.

Topsportcoördinator Albert Bakker verwacht dat het EJK 2003 de skeelersport een geweldige duw in de rug zal geven om ook in Nederland als een volwaardige sport te worden beschouwd. ,,Bovendien zal het een aanzet zijn voor een toekomstig senioren EK of WK in ons land."

EK en WK 2002

Deze maand reizen de beste Nederlandse junioren en senioren af naar Zuid-Frankrijk waar van 20 tot 24 juli het EJK 2002 en van 26 juli tot en met 3 augustus het EK senioren 2002 plaatsvinden. Het WK senioren vindt in 2002 dicht bij huis plaats. Dit topsportevenement wordt van 22 tot en met 26 augustus in de Belgische badplaats Oostende verreden.

Zie voor meer informatie persinfo op www.skatebond.nl


---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl.

Neem bij vragen contact op met:

Dorien van Dijk, PR-medewerker SBN, tel.: 0621838642, e-mail: dorien@fscom.nl of
Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 0525 659130 of 0622508593, e-mail: h.vanos@skatebond.nl


---