Gemeente Helmond


Gemeente en CWI steken extra energie in begeleiding schoolverlaters

Vanaf mei komt er zoals ieder jaar een flink aantal schoolverlaters op de arbeidsmarkt. De gemeente Helmond en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zullen er alles aan doen om deze groep zo snel mogelijk aan het werk te helpen. Schoolverlaters krijgen direct na aanmelding bij het CWI een aantal vacatures mee, waarop ze kunnen solliciteren. Ze worden hierin begeleid én, als dat nodig is, krijgen ze bijvoorbeeld een workshop solliciteren aangeboden.

Jongeren Job Shop
Verder wordt er een speciale middag bij het CWI in Helmond georganiseerd voor (met name) de schoolverlaters: de Jongeren Job Shop. De Jongeren Job Shop wordt gehouden op woensdag 9 juli van 13.00 17.00 uur. Dit vindt plaats bij het CWI aan de Binnen Parallelweg 42-56. Er is die middag volop informatie over het vinden van een baan en over solliciteren. Daarnaast zijn er die middag ook een aantal bedrijven en 7 uitzendbureaus aanwezig!

Jongeren die al ingeschreven zijn bij het CWI, krijgen een persoonlijke uitnodiging voor de Jongeren Job Shop. Heb je als schoolverlater nog geen bezoek aan het CWI gebracht dan is een bezoek aan de Jongeren Job Shop de moeite waard!

Wat kunnen schoolverlaters verwachten van het CWI en de afdeling Werk, Inkomen en Zorg van de Gemeente Helmond

* De schoolverlater krijgt bij aanmelding bij het CWI een set van minimaal 7 vacatures mee. Natuurlijk alle vacatures die aansluiten bij het behaalde diploma, maar mogelijk ook vacatures die onder het opleidingsniveau van betreffende schoolverlater liggen.


* De schoolverlater krijgt de verplichting om zich - binnen 3 werkdagen - minimaal bij 5 uitzendbureaus in te schrijven.


* Daarnaast krijgt hij of zij de verplichting om minimaal 1 keer per week de internetsite www.werk.nl bij het CWI te raadplegen. Via deze internetsite van het CWI kan men o.a. zelf gericht zoeken naar beschikbare banen. Daarnaast kan men echter ook een persoonlijk cv op de website plaatsen. Werkgevers die personeel zoeken kunnen zo rechtstreeks contact opnemen met geschikte kandidaten. Verder is er op de website veel informatie over alles wat met werken, solliciteren etc. te maken heeft.
* Eén week na de aanmelding komt de schoolverlater opnieuw bij het CWI om de uitkomst van zijn sollicitaties te bespreken. Als dat nodig is, wordt er een nieuwe set vacatures meegegeven. In de volgende weken wordt de stap hierboven herhaald. Als de schoolverlater onvoldoende in staat is om te solliciteren volgt hij/zij een workshop "solliciteren" of andere noodzakelijke workshops, zoals bijvoorbeeld "werken met werk.nl".
* Als blijkt dat de schoolverlater onvoldoende of niet voldoende gemotiveerd solliciteert wordt dit bijgehouden en kan dit gevolgen hebben voor een mogelijke bijstandsuitkering. Het sollicitatiegedrag wordt namelijk vermeld in een uitkeringsrapportage t.b.v. de gemeente.

Intensieve begeleiding is belangrijk
Zeker in deze economisch slechtere tijd is het belangrijk om de tijd tussen opleiding en werk zo kort mogelijk te laten zijn. Want hoe langer mensen "thuis" zitten, hoe moeilijker het wordt om een baan te vinden. Om die reden is ervoor gekozen dat schoolverlaters die een uitkering moeten aanvragen omdat zij geen werk hebben kunnen vinden, verplicht worden werkervaring te gaan opdoen volgens de methode Direct Werk. De Gemeente Helmond is deze methode samen met de Atlant Groep gestart in september 2002. Uitgangspunt daarbij is dat mensen zo snel mogelijk aan het werk gezet worden, zodat ze arbeidsritme en training krijgen of blijven behouden. Daarnaast is goede begeleiding essentieel.

Naar boven

---