Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


---

Arjan Smit ook in Ommen te sterk

Wie klopt Arjan Smit? De vijfvoudig nationaal wegkampioen schreef dinsdagavond zijn achtste zege bij van dit seizoen. In Ommen kwam Smit in de achtste etappe van de Univé World on Wheelscompetitie solo aan de eindstreep. In de laatste ronden was hij weggereden bij zijn twee medevluchters Sven Depoorter uit België (tweede) en Willem Hut uit Haulerwijk (derde).

De kopgroep was gestart met vijf: behalve de drie eerdergenoemden zaten ook Gerjan Last uit Zwolle en Smits ploeggenoot Hans van de Wetering uit Noordeinde erbij. Van de Wetering en Last moesten ergens gedurende de drie kwartier lossen. De vluchtgroep was bijna direct uit het vertrek ontstaan. Smit reed ze op het door regen glad geworden parcours allemaal los. Het langst, tot drie ronden voor het eind, wist Sven Depoorter aan te klampen. "Ik was blij met de aanmoediging van het publiek," zei Depoorter in een sfeervolle ambiance met zo'n duizend toeschouwers, "want die had ik wel nodig om die laatste paar ronden de tweede plek te kunnen vasthouden. Smit reed gewoon bij me weg." Daarachter volgde, ook in zijn eentje, Willem Hut als derde. Hut had enkele ronden eerder bij de twee koplopers moeten afhaken, maar was blij met zijn eerste podiumplaats van het seizoen. "Of Depoorter en ik nog hebben geprobeerd samen Smit te slopen? Geen sprake van, ik ben al dolblij dat ik op het podium sta," verklaarde Hut. Winnaar Smit erkent dat het 'makkelijk' gaat dit seizoen. Toch verklaart hij zichzelf nog niet helemaal gereed voor het Europees kampioenschap, dat 27 juli in het Italiaanse Padua begint. "Afgelopen weekende behaalde ik een vierde plek in een sterk bezette internationale wedstrijd in Sulmona in Italië. Dat was gezien het deelnemersveld, met Italianen, Colombianen en Argentijnen, niet slecht, maar het moet nog beter kunnen. Daarom blijf ik nog hard in training," aldus Smit. Achter hem won ploegmaat Cédric Michaud de sprint van het peloton om de vierde plaats.

Dames
Het erepodium bij de dames was geheel Belgisch. Britta Vantournhout uit Oostende, later deze maand EK-deelneemster, kwam alleen aan de finish. Van de achtervolgende groep won Hilde Goovaerts de sprint om de tweede plaats, vóór landgenote Wencke Depoorter. Aanvankelijk waren Britta Vantournhout (ploeg Bont Europa) en Hilde Goovaerts (Maple) samen ontsnapt uit de groep van dertig, met nog tien van de dertig minuten te gaan. De Finse Mari Kalvanto deed een poging het gat te overbruggen, terwijl het achtervolgende werk werd gedaan door onder meer Marjanne Smit (Nefit). Vantournhout reed echter hard genoeg om alleen weg te blijven, nadat Goovaerts haar had moeten laten gaan en zich liet terugzakken in de grote groep. De eerste Nederlandse in de uitslag was op de zevende plaats Nienke Stenekes uit Damwoude, die is geselecteerd voor het Europees kampioenschap. De beste in de dames-2-categorie was uit Kelly Koene uit België, gevolgd door Andrea Sikkema uit Nooitgedacht en Anniek ter Haar uit Dedemsvaart.

B-rijders
Roy Boeve uit Kampen boekte bij de B-rijders zijn vierde overwinning op rij. Boeve, die extra motivatie heeft gekregen omdat hij is geselecteerd voor de A-ploeg voor het EK, won de eindsprint van het peloton. Geert-Jan van der Wal uit Urk, de nationaal kampioen, werd tweede en Elwin van den Beld uit Hattemerbroek derde.

C-rijders
Bij de C-rijders triomfeerde André Akkerman uit Staphorst, die ook ruim aan de leiding gaat in het klassement om de Appie Zomerbokaal. Tweede werd Frank Veltkamp uit Holten, derde Stephan Wielinga uit Wolvega.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl


---

Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.


---

Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


---



---

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl