Landelijke Studenten Vakbond




Bezuinigingsplannen desastreus voor kennisland

Utrecht 9 juli 2003 - De gisteren door minister Zalm aangekondigde extra bezuinigingsronde dreigt ook het onderwijs te treffen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich hier ernstige zorgen over. Het kabinet ondergraaft hiermee de uitgangspunten van het eigen regeerakkoord. Bovendien is het onderwijsveld dubbel de dupe, omdat het hoger onderwijs nog steeds de gevolgen van de bezuinigingen van Balkenende I voelt.

In het regeerakkoord staat dat "onderwijs en onderzoek een essentiële basis zijn voor samenleving en economie". De conclusie dat er, na twintig jaar bezuinigen, in onderwijs geïnvesteerd moet worden is dus gerechtvaardigd. Dat minister Zalm van Financiën nu deze investeringen weer ter discussie stelt is zeer verontrustend.

Het kabinet erkende in haar regeerakkoord dat het hoog tijd is te investeren in Nederland als kennisland, door maatregelen aan te kondigen om de kennisgroei te stimuleren. Onderwijs als essentiële basis voor de maatschappij is te lang verwaarloosd. Het kabinet moet deze basis daarom juist grondig versterken. Vooraanstaande economen als Luc Soete hebben becijferd dat een investering in kennis beter rendeert dan het aflossen van de staatsschuld. Een stijging van het opleidingsniveau leidt bovendien aantoonbaar tot een hoger Bruto Nationaal Product.

Zalms bewering dat hij 'op dit moment geen garanties kan geven' getuigt van weinig visie en brengt het hoger onderwijs weer in de gevarenzone. 'Het gemorrel aan de kwaliteit van het onderwijs moet nu echt afgelopen zijn', aldus LSVb-voorzitter Merijn de Jong. 'Als je moet investeren, m?et je investeren, zeker als je het in maatschappelijk en economisch opzicht dubbel en dwars terugverdient.' Een bezuinigend kabinet moet wel blijven regeren. Toewerken naar een kennisland vergt meer dan een vrijblijvend voornemen. De LSVb roept de coalitiepartners dan ook op hun verantwoordelijkheid te nemen.